2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ENSZ-közgyűlés a halálbüntetés befagyasztásáról határozott

2007. december 19. 15:39, utolsó frissítés: 15:39

A halálbüntetések végrehajtásának befagyasztásáról hozott határozatot kedden az ENSZ-közgyűlés. Az Egyesült Államok Iránnal és Szíriával együtt ellenezte a moratóriumról szóló – egyébként nem kötelező érvényű – rendelkezést. A világszervezet fő képviseleti szervében, a 192 tagú közgyűlésben 104 igen szavazattal szemben 54 állam voksolt nemmel, a tartózkodók száma 29 volt.

A végső szavazást heves vita előzte meg az ENSZ emberi jogi bizottságában. A tervezet előterjesztői azzal számolnak, hogy a halálbüntetések végrehajtásának felfüggesztését kérő határozat után


az ENSZ idővel annak eltörlését is határozatban sürgeti majd.

A közgyűlési határozat csak ajánlás jellegű, de nem megkerülhető erkölcsi súlya van, hiszen a világ országainak többsége felsorakozott a moratórium mögött.

A határozat felszólítja azokat az országokat, ahol a halálbüntetés a legsúlyosabb büntetésfajta, hogy a nemzetközi szabályozás alapján tartsák tiszteletben az elítéltek jogait, és függesszék fel a kivégzéseket a halálbüntetés majdani eltörlése érdekében – tartalmazza a dokumentum. A közgyűlés egyúttal felszólította az ezt a büntetésnemet már megszüntetett országokat, hogy ne vezessék be újra. A határozatot az Európai Unió és további 60 állam terjesztette elő.

Az Egyesült Államokban New Yersey kormányzója éppen az előző napon írta alá a halálbüntetés eltörléséről szóló törvényt. Ez volt 42 éve az első amerikai szövetségi állam, amely erről döntött. A halálbüntetést a keleti államban a feltételes szabadon bocsátás lehetősége nélküli életfogytiglani börtönbüntetés váltja fel. A legsúlyosabb büntetésnem végrehajtását sok amerikai államban felfüggesztették, mivel a legfelsőbb bíróság tárgyalja a legelterjedtebb kivégzési forma, a sokak szerint szenvedéseket okozó méreginjekciós módszer alkotmányosságát.

Iránban ugyaneznap hét személyt végeztek ki; erre a napra ütemezték be egy újabb kiskorú elkövető kivégzését is. A Stopchildexecutions.com kampányblogról származó információk hiányosak, nem tudni, mi lett a 16 éves korában nem szándékos emberölést elkövetett fiú sorsa. A kampányoldal információi szerint az Iráni Iszlám Köztársaságban 81 halálraítélt kiskorú elkövető vár a büntetés végrehajtására: őket bármelyik pillanatban kivégezhetik. (mti, stopchildexecutions.com)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS