2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Letette az esküt Timosenko és kormánya

2007. december 19. 14:59, utolsó frissítés: 14:59

Letette a hivatali esküt kedden Kijevben a Julija Timosenko vezette új ukrán kormány, miután a parlament 227 képviselője kézfeltartással elfogadta a kabinet összetételét. Az új kormány első miniszterelnök-helyettese Olekszandr Turcsinov, Timosenko jobbkeze lett.

A külügyi tárcát a Nyugat-barát nézeteiről ismert külügyminiszter-helyettes, az 51 éves Volodimir Ohrizko vezeti. A másik tárca, amelynek vezetőjét az államfő jelöli, a védelmi: vezetője Jurij Jehanurov volt kormányfő, az elnököt támogató Mi Ukrajnánk-Nemzeti Önvédelem (NU-NSZ) parlamenti képviselője lett.

A belügyminisztériumot ismét Jurij Lucenko (NU-NSZ), az első Timosenko-kormány belügyminisztere irányítja.

A pénzügyi tárca élén a posztszovjet gazdasági reformok atyja, a privatizáció és a piacgazdaság bevezetésében fontos szerepet játszott Viktor Pinzenyik áll.

A kormányfőn kívül még egy női tagja lesz a kabinetnek: Ljudmila Deniszova munkaügyi és szociálpolitikai miniszter.

Az ellenzékbe kényszerülő Régiók Pártja vezetője, Viktor Janukovics volt kormányfő az ukrán néphez intézett keddi üzenetében közölte: Timosenko kormányfővé választása "elmélyíti a politikai bizonytalanságot, konfrontációs folyamatokat indít el a társadalomban, igen kedvezőtlen befolyást gyakorol Ukrajna szociális-gazdasági fejlődésének ütemére".

A volt kormányfő emlékeztetett arra, hogy az előző Timosenko-kormány idején (2005-ben) a gazdasági növekedés nem egészen egy év alatt közel 10 százalékkal csökkent és minden terméknek emelkedett az ára.

Janukovics meggyőződését fejezte ki, hogy az új kormány nem lesz hosszú életű. - "Az ukrán nép kidobja a populistákat, mint tavasszal a télen összegyűlt felesleges szemetet" - fogalmazott. (MTI/ITAR-TASZSZ/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS