2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Idén Irak és Szomália volt az újságírók számára legveszélyesebb hely

2007. december 19. 14:55, utolsó frissítés: 14:55

Idén halt meg a világon a legtöbb újságíró 1994 óta hivatásának gyakorlása közben, az áldozatok csaknem fele Irakban vesztette életét - állapította meg a Bizottság az Újságírók Védelmében nevű New York-i központú szervezet.

Idén 64 újságíró halt meg hivatásának gyakorlása miatt vagy közben. Tavaly ez a szám 56 volt. Legutoljára 1994-ben volt magasabb az elhunyt újságírók száma az ideinél: hatvanhat - írta a független szervezet jelentését ismertetve a keddi The Washington Post.

A legveszélyesebb hely Irak volt, ahol 31-en haltak meg. Közülük 24-et célzatosan gyilkoltak meg, heten különböző fegyveres akciók során, kereszttűzbe kerülve vesztették életüket.

Irakban idén 12 újságírókat kísérő személy - több testőr és sofőr - is meghalt. Az iraki invázió kezdete, 2003 márciusa óta összesen 124 riporternek és 49 kísérő személynek kellett megválnia életétől az arab országban.

Joel Simon, a szervezet ügyvezetője elmondta: Irakban az újságírókat rendszeresen "levadásszák", meggyilkolják. Az áldozatok majdnem kizárólag irakiak. Nagy részük a helyi médiának dolgozott, de többen a The New York Times, az ABC News, a Reuters vagy az AP munkatársai voltak.

A második legkockázatosabb hely a világon az újságírók számára Szomália volt, hét újságíró haláláról tudni. "Pozitív fejlemény", hogy 15 éve első ízben nem gyilkoltak meg egy riportert sem Kolumbiában, és 8 éve egy újságírónak sem kellett meghalnia hivatása miatt a Fülöp-szigeteken. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS