2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Török katonák behatoltak észak-iraki területekre

2007. december 18. 17:19, utolsó frissítés: 17:19

Török katonák behatoltak kedd reggel az észak-iraki kurd autonóm régió területére, ahol a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár szervezet bázisai találhatók - közölték kurdisztáni biztonsági források.

Több száz, könnyűfegyverzettel felszerelt katona lépte át a török-iraki határt keddre virradóra s nyomult be 2-3 kilométeres mélységben a hegyvidéki területre. Török katonai forrás szerint kisebb összecsapás is történt a katonák és a PKK harosai között, áldozatokról eddig nem érkezett jelentés.

Egy magas rangú iraki katonai illetékes azt közölte, hogy a jelek szerint korlátozott török akcióról van szó, s valószínűleg nem kell kiterjedt hadműveletre számítani.

Egy név nélkül nyilatkozó török kormányzati képviselő megerősítette, hogy közel 300 török katona behatolt Észak-Irak területére, és "még mindig ott vannak".

Az észak-iraki Kurdisztán kormánya bírálta a török csapatok benyomulását. "Törökország át akarja helyezni a konfliktust iraki területre" - vélekedett a kurd regionális elnöki hivatal vezetője.

Vasárnap török harci gépek kurd állásokat bombáztak Észak-Irakban. Az Egyesült Államok jóváhagyásával végrehajtott támadásokban a hírek szerint egy nő, PKK-közeli források szerint azonban több személy életét vesztette, és több százan elmenekültek lakóhelyükről.

Hétfőn az iraki parlament elítélte a hét végi bombázást, amelyet "az iraki szuverenitás égbekiáltó megsértésének" nevezett. (MTI/AP/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS