2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Izrael nem bővíti a telepeket, de a meglévőkön engedélyezi az építkezést

2007. december 18. 11:58, utolsó frissítés: 11:58

Izrael nem bővíti a ciszjordániai zsidó telepeket, de a már kiépített részeken engedélyezni fogja az építkezéseket - közölték hétfőn izraeli illetékesek.

A nevük elhallgatását kérő tisztségviselők értésre adták, a Kelet-Jeruzsálem és Betlehem között fekvő Har Homa zsidó település fejlesztése nem a bővítés kategóriájába esik. Ugyanezen a telepen megkezdett izraeli építkezés 1997-ben egyszer már kisiklatta a közel-keleti béketárgyalásokat.

Az izraeli tisztségviselők elmondták, a Har Homa-i fejlesztési tervben, amelyet tíz évvel ezelőtt hagyott jóvá az izraeli kormány, 6500 lakás felhúzása szerepelt, ebből mostanáig 4500 épült föl.

"Megmondtuk az amerikaiaknak és a palesztinoknak is, hogy Izrael a beépíthető területen belül folytatni fogja az építkezést" - mondta az egyik izraeli illetékes, ugyanakkor hozzáfűzte: Har Homa - és vele együtt és több más telepen tervezett építkezés - sorsa az elképzelés szerint 2009 januárjáig befejeződő izraeli-palesztin béketárgyalásokon dől el. "Ha Har Homa nem lesz Izrael része, teljesen mindegy, hogy 5 ezer vagy 6 ezer lakásból áll-e, le fogják bontani" - mondta.

A tervezett Har Homa-i építkezés a palesztinok szerint aláássa a béketárgyalásokat, amelyek felújításáról az egyesült államokbeli
Annapolisban tartott november végi csúcstalálkozón állapodtak meg a palesztinok és Izrael. A lakásépítés tervét kifogásolta Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is.

Az izraeli illetékesek szerint nem kell eltúlozni a telepek miatti nézeteltérésnek a béketárgyalásokra gyakorolt hatását. Mint rámutattak, Ehud Olmert izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök a jövő héten találkozót tartanak, ezt követően december 23-án vagy 24-én az izraeli és a palesztin küldöttségek ülnek tárgyalóasztalhoz, januárban pedig George Bush amerikai elnök is a Közel-Keletre látogat. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS