2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vége a magyarországi sztrájknak

2007. december 18. 10:49, utolsó frissítés: 10:49

Bár a magyar parlament elfogadta az egészségbiztosítási törvényt, a Liga Szakszervezetek mégis beszüntették hétfő este a sztrájkot; a vonatok kedd hajnaltól menetrend szerint közlekednek.

A Liga és a Munkástanácsok felkéri a köztársasági elnököt, hogy éljen alkotmányban biztosított eszközeivel az egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatban. A szakszervezetek egyúttal az Alkotmánybírósághoz fordulnak, valamint ügydöntő népszavazást is kezdeményeznek, hogy megakadályozzák a magántőke bevonását az egészségbiztosítás rendszerébe.

A vasúttársaság a kedd hajnali üzemkezdettől menetrend szerint közlekedteti a személyszállító vonatokat, kisebb késések még előfordulhatnak a délelőtt folyamán.

Hétfőn a vonatközlekedés kivételével nem okozott komolyabb fennakadást az általános, országosnak meghirdetett sztrájk; a MÁV közlése szerint a vonatok mintegy fele közlekedett. Öt napon belül kell döntést hoznia a bíróságnak a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt. kérelméről - közölte a Fővárosi Bíróság, miután hétfőn megérkezett a Fővárosi Munkaügyi Bíróságra a vasúti sztrájk jogellenességének kimondását kérő indítvány.

Ferihegyen menetrend szerint közlekedtek hétfőn reggel a repülőgépek az üzemanyag-kiszolgálók és a üzemeltetésen dolgozók kétórás sztrájkja alatt. A repülőtéri alkalmazottak közül mintegy tucatnyian sztrájkoltak.

Sztrájkoltak egyes kórházakban, de több helyen a dolgozók zöme visszalépett. Több száz oktatási intézmény is érintett volt a sztrájkban, a munkabeszüntetés mértéke eltérő volt. Szakszervezetek közlése szerint mintegy 32 ezren tartottak rövidebb, hosszabb sztrájkot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS