2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Falat épített a Greenpeace a miniszterek útjába

2007. december 18. 10:16, utolsó frissítés: 10:16

Mintegy kétszáz környezetvédő aktivista nehezítette hétfőn a bejutást az Európai Unió azon brüsszeli épületébe, amelyben a mezőgazdasági miniszterek egyebek közt a halászati kvóták elosztásáról is tárgyaltak."Hagyjátok abba, amíg a halállomány újraéled!" – volt olvasható azokon a transzparenseken, amelyeket a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet tagjai helyeztek el a környéken. A demonstrálók barikádokat – és egy időre hevenyészett falat is – emeltek, hogy nehezítsék a miniszterek bejutását az épületbe. Mintegy harmincan a földre ültek, és a rendőröknek kellett őket elvonszolniuk.

A rendőrök román és magyar Greenpeace-aktivistákat is "letartóztattak". A brüsszeli magyar konzul arról tájékoztatta az MTI-t, hogy belga rendőri illetékesektől azt a felvilágosítást kapta: a személyi adatok felvétele után az összes előállított személyt szabadon engedték, tehát senki nincs letartóztatásban. A belga hatóságok "rutineljárásként" kezelték az ügyet – tette hozzá a konzul.

Az EU mezőgazdasági tanácsülésének egyik napirendi pontja a különböző tengeri halfajták kihalászható mennyiségének megállapítása a következő évre. A környezetvédők szerint többfajta halból évtizedek óta felelőtlen túlhalászás folyik, és ez veszélyezteti egyes fajok jövőjét. Azt követelik, hogy a döntéshozók vegyék figyelembe a tudósok véleményét, és ne engedélyezzenek nagyobb mértékű kihalászást, mint amit a szakemberek a biológiai egyensúly szempontjából megengedhetőnek tartanak.

Az Európai Bizottság által döntésre előkészített dokumentum egyébként részletes áttekintést ad arról, mely halászati övezetekben miként alakult a közelmúltban egyes halfajták állományának nagysága, és ennek függvényében javasolja a kvóták megállapítását. (mti, greenpeace.org)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS