2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pénzügyi bukás várna a palesztinokra, ha nem kapnának adományokat

2007. december 18. 10:00, utolsó frissítés: 10:00

A palesztinok segélyezésének egyeztetésére hétfőn Párizsban tanácskozás kezdődött a donorországok részvételével. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter úgy vélekedett, ez a konferencia az utolsó remény arra, hogy a Palesztin Hatóság elkerülje a pénzügyi bukást.

Rice a mintegy hetven donorország képviselője előtt szólalt fel, és jelezte, hogy a washingtoni kormányzat 555 millió dollárt szándékozik nyújtani a palesztin vezetésnek az elkövetkező évben.

Mahmúd Abbász palesztin elnök kormánya három évre 5,6 milliárd dollár támogatást kért a donorországoktól. A tervek szerint ebből az összegből 3,9 milliárdot költenének a palesztin állam költségvetésére, vagyis arra, hogy az új államalakulat intézményrendszere és gazdasága életképes legyen.

Rice érvelése szerint most jött el a legkedvezőbb lehetőség arra, hogy megteremtsék a békét, és meg kell ragadni ezt az alkalmat. A nemzetközi közösség folyamatos és elapadhatatlan támogatása abszolút létfontosságú – fűzte hozzá.

Szaúd-Arábia három évre 500 millió dolárt ajánlott fel, három évre elosztva. Az Európai Unió 650 millió dollárt, míg Nagy-Britannia 490 millió, illetve Franciaország és Svédország 300-300 millió dollárt ígért ugyancsak három év alatti folyósításra. Hétfői összesítés szerint az országok mindeddig összesen 7 milliárd dollár adományozására tettek ígéretet. Ez felülmúlja a leendő palesztin állam vezetőinek várakozásait. (MTI/AP, MTI/AFP/AP)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS