2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Putyin szívesen lesz kormányfő

2007. december 18. 09:34, utolsó frissítés: 09:38

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn közölte, hogy kész a kormány élére állni, amennyiben Dmitrij Medvegyev jelenlegi első miniszterelnök-helyettest megválasztják államfővé.

Putyin az Egységes Oroszország párt kongresszusán kivételesen őszinte és tisztességes embernek nevezte jelöltjét, s teljes felelősséggel állította: a 42 éves politikus életében a legfőbb prioritás az állam és polgárai érdekei.

Putyin kijelentette: ilyen embernek nem szégyen átadni az ország irányítását, Oroszország sorsát. Egyben jelezte: nem szándékozik változtatni a hatalom megosztásán az elnök és a kormányfő között. (Oroszországban az alkotmány erős kormányt ír elő, de a hatalom a Kremlben összpontosult, noha az alkotmányt nem módosították.)

Az elnök hangsúlyozta: amennyiben Oroszország állampolgárai bizalmat szavaznak Dmitrij Medvegyevnek és megválasztják elnökké, kész vállalni a kormányfői tisztséget. A kongresszus 478 szavazattal, egyetlen ellenszavazattal megszavazta Medvegyev jelölését.

Dimitrij Medvegyev a maga részéről azt hangsúlyozta, hogy erősíteni kell Oroszországnak a világban betöltött különleges vezető szerepét. Hozzátette: e terveket csakis szerzőjükkel - Vlagyimir Putyinnal - együtt lehet megvalósítani.

Amint a hírközlő eszközök közzétették, hogy Putyin kész vállalni a miniszterelnöki tisztséget, a nevesebb orosz politikusok sorban siettek rámutatni, hogy milyen kiváló megoldás lesz, ha Medvegyev lesz az elnök és Putyin a kormányfő. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS