2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Észak-iraki kurd állásokat bombáztak a törökök, Bagdad tiltakozik

2007. december 17. 10:47, utolsó frissítés: 10:47

Török harci gépek kurd állásokat bombáztak vasárnap Észak-Irakban - közölte a török hadsereg vezérkara. A hírt az iraki tv is megerősítette, katonai és helyi forrásokra hivatkozva. A végrehajtott támadásokban hírek szerint egy nő életét vesztette, és több százan elmenekültek lakóhelyükről.

A török vezérkar közölte: a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár szervezet táborai ellen intéztek légitámadást Zap, Hakurk és Avaszin körzete, valamint a Kandil-hegységben. A bombázás mintegy három órán keresztül tartott, de a török tüzérség ezt követően is lőtte a célpontokat. A PKK közlése szerint öt fegyverese mellett két civil is életét vesztette a légitámadásokban, sok civil megsebesült, köztük nők és gyerekek is.

Yasar Büyükanit, a török hadsereg vezérkari főnöke azt mondta, a török légierő amerikai jóváhagyással hajtotta végre vasárnap hajnali akcióját. "Amerika múlt éjjel megnyitotta előttünk az iraki légteret, ezzel mintegy jóváhagyva a műveletet" - mondta a török hadsereg elsőszámú katonai vezetője egy török magántévének nyilatkozva.

Hozzáfűzte, az amerikaiak hírszerzési értesülésekkel is segítették a török műveletet. A vezérkari főnök cáfolta, hogy a célpontok tőszomszédságában lévő kurd falvakat találat érte volna. Tayyip Erdogan török kormányfő gratulált a - mint fogalmazott - "sikeres" akcióhoz.

A törökországi amerikai nagykövetség egyik illetékese Büyükanit kijelentéseire reagálva azt mondta, nem hagytak jóvá semmiféle döntést. A diplomata ugyanakkor elismerte, hogy a török fél az akció megindítása előtt tájékoztatta őket arról, mire készül.

Bagdad vasárnap hivatalosan tiltakozott a török légicsapások miatt, és követelte az észak-iraki területen tevékenykedő kurd lázadók elleni török akciók beszüntetését. Az iraki külügyminisztérium közölte: a tárca vasárnap bekérette a bagdadi török nagykövetet, és Mohammed al-Hádzzs Hamud külügyminiszter-helyettes követelte a légicsapások leállítását, mondván, azok "hatással lehetnek a két kormány és a két nép baráti kapcsolataira".

A török hadsereg - amely jelentős erőket vont össze az iraki határon - azóta, hogy az ankarai parlament néhány héttel ezelőtt felhatalmazást adott rá, több, határon átnyúló akciót vezetett a PKK fegyveresei ellen, akik Észak-Irakot használják bázisul a török biztonsági erők elleni támadásokhoz. Az Irakban állomásozó amerikai haderő a török miniszterelnök múlt havi washingtoni tárgyalásai óta megosztja a török katonasággal hírszerzési értesüléseit. (MTI/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS