2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb Izrael-ellenes intifádával fenyeget a Hamász

2007. december 17. 10:32, utolsó frissítés: 10:32

Újabb Izrael-ellenes felkelés kirobbantásával fenyegetőzött a Hamász legfőbb vezetője szombaton, azon az ünnepi nagygyűlésen, amelyet a palesztin radikális szervezet alapításának 20. évfordulóján tartottak Gáza városában.

"Népünk képes megindítani egy harmadik és egy negyedik intifádát is" - hangoztatta Háled Mesaal, a Hamász száműzetésben élő vezetője a demonstráció résztvevőihez intézett üzenetben, amelyet még pénteken rögzítettek a szíriai fővárosban. (Szavaival az 1987-ben, illetve 2000-ben kirobbantott első és második palesztin felkelésre utalt.)

Gáza főterét zöld Hamász-lobogók tengere borította, a 250 ezer fősre becsült tömegben az iszlám ellenállási mozgalom fegyveres szárnya, az Ezzedin el-Kasszám Brigádok több tucat álarcos harcosa vigyázott a rendre. Közülük néhányan azoknak a Kasszám-rakétáknak a másait tartották a vállukon, amelyeket Izrael területére lőnek ki rendszeresen a szervezet hívei.

Iszmáil Haníje, a Hamász gázai vezetője beszédében azt mondta: a mozgalom népszerűsége az Egyesült Államokkal és Izraellel szembeni elfoglalt álláspontjuk miatt növekszik. "A mai nap a dzsihád (a szent háború), az ellenállás és a felkelés napja - mondta Haníje. - Aki elkötelezett marad népe változatlan jogai iránt, aki Amerika és a cionista megszállás (Izrael) ellen lép fel, annak egyre nagyobb lesz a támogatottsága. S ez a Hamász."

Az Ahmed Jaszin sejk által 1987-ben alapított mozgalom alapokmánya nem ismeri el Izrael létét, és Izrael állam eltörlésére szólít fel. Nem utolsósorban emiatt feszül súlyos ellentét a Hamász és a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette világi Fatah mozgalom között, amely - a november végi annapolisi Közel-Kelet-konferencián született megegyezés alapján - újrakezdte béketárgyalásait az izraeli kormánnyal.

A szombati Hamász-nagygyűlés szónokai mögött, az egyik ház falán hatalmas felirat látszott, amely három nyelven is hirdette: "Nem ismerjük el Izraelt".

A mozgalom egyik magas rangú vezetője és volt minisztere, Szaíd Sziam a francia hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy tömegmegmozdulásuk "válasz mindazoknak, akik a Hamász térvesztéséről beszélnek". Mahmúd Zahar, a Hamász egy másik neves személyisége úgy nyilatkozott: "Azt üzenjük a világnak, hogy a mozgalmunkat nem lehet lerombolni." (MTI/Reuters/AFP/AP/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS