2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Greenpeace: "A ház még ég, de legalább kimentettük a bútorokat"

2007. december 17. 10:03, utolsó frissítés: 11:54

Megkönnyebbült nyilatkozatok sorozata hangzott el szombaton az indonéziai Bali szigetén megtartott ENSZ-klímakonferencia befejeztével, miután kompromisszumos megállapodást kötöttek a globális felmelegedés elleni nemzetközi szerződéshez vezető tárgyalások megkezdéséről.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár méltatta az Egyesült Államok és más országok "rugalmasságát", amely lehetővé tette a megállapodást, és mandátuma kulcsfontosságú pillanatának nevezte a tanácskozás eredményes befejezését.

Kapil Szibal indiai tudomány- és technológiaügyi miniszter fontosnak ítélte meg, hogy "Kioto nem hígult fel". "A fejlett világ felmérte, hogy vannak kötelezettségei, a fejlődő világ pedig felmérte, hogy van felelőssége." Az indiai politikus egyúttal megjegyezte: a nemzetek közössége tudja, hogy ha az Egyesült Államok nem vesz részt a folyamatban, nem érheti el céljait.

Ugyancsak rendkívül fontosnak nevezte Jean-Louis Borloo francia környezetvédelmi miniszter, hogy az Egyesült Államok, az egyetlen olyan fejlett ipari ország, amely nem ratifikálta a kiotói egyezményt, szintén "megjelent a fedélzeten".

Hilary Benn brit környezetvédelmi miniszter "teljes áttörésről" beszélt. Holland kolléganője, Jacqueline Cramer a "kényes egyensúly körüli konszenzus" sikerét méltatta, szerint a "77-ekben" megvolt az akarat, hogy engedjenek a megegyezés érdekében, senki sem akart úgy távozni, hogy ne szülessen meg a "bali útiterv". Sigmar Gabriel német miniszter árnyaltabban fogalmazott: "Többet értünk el, mint amennyit reméltünk, még akkor is, ha ez kevesebb, mint ami szükséges lenne a probléma sürgősségét tekintve."

A civil szervezetek csalódásuknak adtak hangot, miután az Egyesült Államok követelésére


kimaradt a megállapodásból a gázkibocsátásokra vonatkozó minden számszerű adat,

valamint azok csökkentésének szükségessége, csupán a nemzetközi klímaszakértői csoport (GIEC) munkájára hivatkoznak: a szakértők azt javasolták, hogy a fejlett ipari országok 10-40 százalékkal csökkentsék 2050-ig gázkibocsátásaikat. Mint Jean Jouzel francia klimatológus hangsúlyozta: ezzel a Föld elkerülné a 3 Celsius foknál nagyobb felmelegedést, a világ "nem sülne meg, de továbbra is melege lenne".

A Természetvédelmi Világalap (WWF) képviseletében Hans Verolme "tartalom nélkülinek" nevezte a megállapodást. Számára Bali "amerikai győzelmet" hozott, de az mégis eredménynek tekinthető, hogy "a tárgyalóasztal körül lesz egy széke az Egyesült Államok leendő elnökének". Hasonló szellemű nyilatkozat látott napvilágot a Greenpeace részéről: "A ház még ég, de legalább kimentettük a bútorokat" - áll a nemzetközi környezetvédő és békemozgalom közleményében.

Angela Merkel német kancellár annak a nézetnek adott hangot, hogy a megállapodással megnyílt az út a valóban hatékony környezetvédelmi intézkedéseket célzó tárgyalások megkezdése előtt. A német környezetvédők pártja, a Zöldek, valamint az ugyancsak ellenzéki Baloldal pártja, továbbá több környezetvédelmi szervezet ugyanakkor csalódottságának adott hangot a nemzetközi klímakonferencián született megállapodás kapcsán.

Valamennyien elsősorban az Egyesült Államokat bírálták, utalva arra: Washington az utolsó pillanatig egyfajta "koloncot" jelentett a többi résztvevő számára, s ez akadályozta meg, hogy előbbre lépjenek.
A zárónyilatkozat főbb döntései:

A BALI ÚTITERV
- Legkésőbb 2008 áprilisában el kell kezdeni a tárgyalásokat, s azoknak 2009-ben olyan megállapodást kell eredményezniük, amely biztosítja a kiotói szerződésben vállalt, 2012-ben lejáró vállalások folytatását.
- Hangsúlyozza a nemzetközi cselekvés "sürgősségét" a felmelegedéssel szemben, anélkül, hogy irányt adna a szükséges erőfeszítésekhez, ugyanakkor az előszóban, egy lábjegyzetben hivatkozik a klímaszakértők kormányközi munkacsoportjának (GIEC) ajánlásaira.
Az ajánlások két forgatókönyvről tesznek említést: az egyik szerint 2020-ig a fejlett ipari országoknak 10-30 százalékkal kell csökkenteniük az 1990-es szinthez képest az üvegházhatást kiváltó gázkibocsátásukat, míg a fejlődő országoktól csak "marginális" erőfeszítéseket várnak. A másik forgatókönyv viszont 2020-ig 20-40 százalékos csökkentést vár a fejlett államoktól, 2050-re azonban mindenkitől 50 százalékost.
- Első ízben indít el a konferencia olyan folyamatot, amelyben egy kalap alá kerülnek fejlett és fejlődő országok. Az elsőket arra szólítja fel, hogy "megfelelő kötelezettségeket vagy tetteket vállaljanak", ezáltal elkerülték a kötelező érvény fogalmát az Egyesült Államok esetében. A fejlett országok közül egyedül az Egyesült Államok nem írta alá a kiotói egyezményt. A második csoportot arra kérik, hogy "ellenőrizhető és mérhető intézkedéseket hozzanak", szintén kötelező érvény nélkül.
- A megállapodás azt ígéri, hogy erősítik a gázkibocsátás csökkentését elősegítő pénzügyi támogatásokat, gyarapítják a csökkentést szolgáló beruházásokat

ALKALMAZKODÁS
A kiotói egyezmény által előírt "alkalmazkodási alap" irányítását, amellyel a fejlődő országokat segítik a klímaváltozás negatív hatásaival szemben, három évre a Washingtonban székelő Globális Környezetvédelmi Alapon (GEF) belül létrehozott 16 tagú igazgatótanács kezébe adják. A testület soros elnökét évente váltják. Az alapot üzleti forgalomból származó - jelenleg kétszázalékos - illetékből finanszírozzák. Mindez lehetővé teszi az ipari országoknak, hogy finanszírozzák a fejlődők "tiszta" energetikai programjait. Ez az összeg az ENSZ szerint 2009 és 2012 között 300-500 millió dollár lesz.

ERDŐK
Balin figyelembe vették, hogy az üvegházhatású gázkibocsátások 20 százalékát az erdők irtása és a talajpusztulás okozza. Ezzel kapcsolatban 2009-ig megvalósuló kísérleti terveket szorgalmaz.

TECHNOLÓGIA-ÁTADÁS
A konferencia olyan mechanizmusokat indít be, amelyek a 2012 utáni rendszer működését biztosítják. Nemzetközi szakértői csoportot hoz létre, hogy dolgozzon ki e témában munkaprogramot. Az egyes országok feladata felmérni saját igényeiket és azokat benyújtani a GEF-hez, amely magára vállalja a "stratégiai programok" meghatározását. (MTI/AFP/ANSA)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS