2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Musarraf pakisztáni elnök feloldotta a rendkívüli állapotot

2007. december 15. 13:06, utolsó frissítés: 13:06

Feloldotta szombaton a Pakisztánban november 3. óta érvényben lévő rendkívüli állapotot Pervez Musarraf, az ország elnöke - jelentette be Iszlámábádban a kormány szóvivője.

Pakisztánban a tervek szerint 2008. január 8-án tartják az általános választásokat, a kampány hivatalosan december 16-én kezdődik. Az államfő, aki újabb hivatali ciklusába való beiktatásakor már civilként tette le az esküt, helyi idő szerint szombaton este televíziós beszédet mond.

Musarraf a rendkívüli állapotot azután vezette be, hogy "összeesküvéssel" vádolta meg a pakisztáni legfelsőbb bíróság egyes tagjait, akik megpróbálták megkérdőjelezni az elnök októberi újraválasztásának legitimitását. Egyúttal el akarta kerülni a belpolitikai káoszt, amely semmissé tette volna a pakisztáni kormánynak az iszlám szélsőségesek visszaszorítására irányuló erőfeszítéseit.

A rendkívüli állapot hat hete alatt több mint 5000 ellenzékit vettek őrizetbe, akik közül jelenleg már csak legfeljebb harmincan vannak börtönben. Az államfő leváltotta a vele szembeszegülő főbírákat is. (MTI/Reuters/ANSA)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS