2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Recesszió fenyegeti az amerikai gazdaságot, de Hillary elnök lesz?

2007. december 14. 18:32, utolsó frissítés: 2007. december 15. 08:52

Az amerikai gazdaság több más magasan fejlett gazdasággal együtt a leglassabban növekvők között lesz 2008-ban, és jelentős annak a veszélye, hogy recesszióba süllyed a globális likviditási válság miatt, áll az egyik vezető londoni gazdasági kutatóközpont pénteken kiadott jövő évi előrejelzésében.

Ugyanakkor - főleg a nagy felzárkózó gazdaságok lendületétől sodorva - a világgazdaság egésze továbbra is gyorsan növekszik. Egy másik nagy londoni ház pénteki előrejelzése szerint a közép-kelet-európai térség mérsékelten szenvedné csak meg az amerikai recessziót, de a magyar növekedés ez esetben jövőre is 2 százalék alatt maradna.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző háza - szerint a nem elsőrendű amerikai jelzálogadósi körből kiindult globális nagybani likviditáspiaci apály miatt jövőre az OECD-térség egészében jelentősen megtorpan a növekedés. Az Egyesült Államokban a ház jövőre már csak 1,5 százalékos gazdasági növekedést vár. Ez agresszív mértékben rontott előrejelzés, az EIU ugyanis még idei őszi előrejelzéseiben is az amerikai gazdaság 2,1 százalékos jövő évi növekedésével számolt.

A pénteken kiadott jelentés szerint ráadásul a cég 40 százalékos esélyt ad annak, hogy az amerikai gazdaság 2008-ban recesszióba süllyed. Ez egyezik más nagy londoni házak várakozásával; a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő például szintén rendre 40 százalékos eséllyel jósolja az egy éven belüli amerikai recessziót londoni előrejelzéseiben.

Az EIU pénteki londoni előrejelzése szerint az Egyesült Államok jövőre a világ tíz leglassabban növekvő gazdasága között lesz. Ebben a mezőnyben olyan fejlett gazdaságok is szerepelnek, mint Kanada, 1,7 százalékos növekedési jóslattal, és Japán, amelynek gazdasága az EIU szerint 1,4 százalékkal bővül 2008-ban.

A leggyorsabban továbbra is a felzárkózó piaci térség növekszik: Kínában az EIU 10,0 százalékos, az egykori szovjet térséget is tartalmazó európai átalakuló országcsoportban 5,9 százalékos növekedésre számít jövőre.

Az euróövezeti növekedés ugyanakkor a 2007-re várt 2,6 százalékról 1,9 százalékra lassul a londoni gazdaságelemző ház szerint.

Az EIU a jövőre várható fő világpolitikai események között azt jósolja, hogy az amerikai elnökválasztást Hillary Clinton nyeri.

A JP Morgan globális befektetési csoport londoni részlege által szintén pénteken kiadott 2008-as világgazdasági előrejelzés is jelentős, 35 százalékos esélyt ad arra, hogy az amerikai gazdaság a jövő év első felében recesszióba süllyed. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS