2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Banglades 2,2 milliárd dollárt kér a ciklon utáni újjáépítéshez

2007. december 14. 17:15, utolsó frissítés: 17:15

Egy hónappal a déli területein pusztító ciklon után Banglades 2,2 milliárd dolláros nemzetközi segélyt kér a természeti katasztrófa károsultjainak megsegítésére és az infrastruktúra újjáépítésére.

A Szidr ciklon november 15-én sújtott le a világ egyik legszegényebb országára. Az elemi csapásban több mint 3300-an haltak meg, 800 személyt eltűntnek nyilvánítottak és további 8,7 millióan váltak földönfutóvá, miután félmillió otthon vált a földdel egyenlővé, 900 ezer pedig súlyosan megrongálódott.

Mint azt egy magas rangú bangladesi pénzügyi tisztségviselő csütörtökön közölte, ebből az összegből 450 millió dollárt a legsürgősebb helyreállítási és segélyprogramokra fordítanának, 1,3 milliárd jutna az infrastruktúrára, 400 millió pedig az államkasszába kerülne.

Fahruddin Ahmed, a dakkai ideiglenes kormány feje már korábban egymilliárdos segélyt szorgalmazott, a külföldi adományozók által már megígért 470 millió dolláron felül. Eddig a legbőkezűbbnek Szaúd-Arábia mutatkozott 100 millió dolláros segélyével, míg a Világbank 250 millió dollár folyósítására vállalt kötelezettséget.

Bangladesben az elmúlt évtizedekben számos súlyos természeti katasztrófa pusztított: 1970-ben ugyancsak ciklon söpört végig az éppen csak a tengerszint felett fekvő dél-ázsiai országon, amelynek akkor csaknem félmillió halottja volt, 1991-ben pedig 138 ezren vesztették életüket szökőárban. A tragédiák után az országban számos ciklon elleni óvóhelyet építettek, amelynek köszönhetően ezúttal ezrek menekültek meg. Dakka további 2000 ilyen óvóhelyet akar építeni. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS