2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EP aggódik a félkatonai csoportok megerősödése miatt

2007. december 14. 14:57, utolsó frissítés: 14:58

Az Európai Parlament (EP) csütörtöki strasbourgi ülésén nagy többséggel elfogadták a Harc a szélsőséges eszmék európai terjedése ellen című nyilatkozatot.

A dokumentum határozottan elítél minden, rasszista gyűlölettől vezérelt támadást, és felhívja a tagállami hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a felelősök megbüntetése érdekében. Ugyanakkor rámutat arra, hogy a szélsőségek elleni harc nem járhat negatív hatással az alapvető jogelvek tiszteletben tartásának hosszú távú kötelezettségére.

A határozat helyteleníti, hogy egyes pártok koalíció kötésével legitimálnak szélsőségeseket. Arra kéri a tagállamokat, hogy vonják meg az állami kereteket azon pártoktól, amelyek nem fogadják el az emberi jogokat, a demokráciát és a jogállamiságot.

A nyilatkozatban az EP "komoly aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Európában megerősödtek az olyan szélsőséges mozgalmak, félkatonai csoportok és pártok, amelyek közül néhány kormányzati hatáskörökkel is rendelkezik". Ezek a szervezetek "iaz intoleranciára, a megkülönböztetésre - ideértve a rasszizmust is -, a vallási gyűlölködés keltésére, a kirekesztésre, az idegengyűlöletre, az antiszemitizmusra, a cigányellenességre, a homofóbiára és nőgyűlöletre, valamint az ultranacionalizmusra alapozzák" magatartásukat.

A megszavazott szöveg szerint az EP-t "komolyan megrémíti az Európai Unión belül folytatott iszlám fundamentalista toborzás és erőszakos, terrortámadásokkal járó propaganda-hadjárat, amely az európai értékekkel szembeni gyűlöleten és az antiszemitizmuson alapul".

A magyar néppárti képviselőcsoport tagjai a szavazás után hangsúlyozták: a szabadságjogok betartása minden demokratikus ország alapvető kötelezettsége és érdeke, ez a jog azonban csak addig terjedhet, míg nem akadályozza más polgárok esetében ugyanezen jog gyakorlását.

Tabajdi Csaba, a magyar szocialisták EP-küldöttségének vezetője, aki a nyilatkozat egyik kezdeményezője volt, annak elfogadása után külön örömét fejezte ki, hogy a határozatot az az Európai Néppárt is támogatta, "amelynek tagja, a Fidesz hajlamos flörtölni a szélsőjobboldallal". Reményét hangoztatta, hogy a Fidesz-delegáció által is megszavazott EP-határozatot a Fidesz magára nézve kötelezőnek fogadja majd el, és felhagy a szélsőségesekkel való együttműködéssel.

A szocialista politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az EP-határozat külön kitér a neonáci, szélsőséges, félkatonai gárdák tevékenységére, rendkívül aggasztónak ítélve meg a jelenséget, és hatékony európai fellépést sürget ellenük. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS