2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Líbiában megkínzott palesztin orvos beperelte Kadhafit

2007. december 14. 10:25, utolsó frissítés: 10:25

Kínzás miatt keresetet nyújtott be Moammer el-Kadhafi líbiai vezető ellen Franciaországban egy palesztin orvos, akit öt bolgár ápolónővel együtt nyolc éven át tartottak fogva az észak-afrikai országban - jelentette be csütörtökön a panaszos ügyvédje.

Az egészségügyi dolgozókat halálra ítélték Líbiában arra hivatkozva, hogy szándékosan megfertőztek 460 gyereket HIV-vírussal, de az Európai Unió megbízottaival folytatott hosszas tárgyalások után és Nicolas Sarkozy francia elnök közbenjárására júliusban szabadon engedték őket.

Az orvos keresetében az 1984-es kínzás elleni nemzetközi egyezményre hivatkozik, amelyet Franciaország és Líbia egyaránt ratifikált. Ügyvédje elmondása szerint beadványában megnevezte kínzóit is: a líbiai biztonsági erők öt tagját és egy líbiai orvost.

A büntetőeljárás kezdeményezését Kadhafi hatnapos párizsi látogatásához időzítette, de az ügyvéd szerint Kadhafi diplomáciai mentességgel járó államfői státusa miatt kevés az esély arra, hogy a francia ügyészség fellép a politikus ellen a beadvány alapján.

Kadhafi fia, Szaif al-Iszlám, augusztusban megerősítette, hogy a külföldi egészségügyi alkalmazottakból kínzással csikarták ki a vallomásokat. "Volt kínzás árammal... és elhangzott olyan fenyegetés, hogy családjukat támadás éri" - mondta az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban.

Kadhafi párizsi útját nemcsak a francia ellenzék kifogásolta, de néhányan a kormányoldalról is nemtetszésüknek adtak hangot az emberi jogok líbiai megsértését felemlegetve. A bírálók szerint Sarkozy elnök szemet huny a jogsértések felett, mert lázasan igyekszik zsíros üzleteket nyélbe ütni az olajban bővelkedő Líbiával.

A francia államfő azzal utasította vissza a bírálatokat, hogy a líbiai vezető az arab világ fontos személyisége, és Párizsnak nyílt párbeszédet kell folytatni vele. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS