2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oroszország folytatná a koszovói tárgyalásokat, az EU tavasszal rendezné a kérdést

2007. december 13. 13:58, utolsó frissítés: 13:58

Oroszország újabb tárgyalásokat javasolt helyi idő szerint szerdán Koszovó státusáról az ENSZ Biztonsági Tanácsában, de az Egyesült Államok és főbb európai szövetségesei elutasították a felhívást.

Zalmay Khalilzad amerikai és John Sauers brit ENSZ-nagykövet kifejtette: a tárgyalási folyamat kimerült, miután a két éven át tartó erőfeszítések ellenére Szerbia és a többségében albánok lakta szerb tartomány vezetőinek nem sikerült megállapodniuk egymással. A koszovói vezetők ragaszkodnak a függetlenséghez, míg a Moszkva támogatását élvező belgrádi vezetés kitart amellett, hogy a tartomány szerb terület maradjon.

A koszovói státus rendezése kora tavaszra halasztódik – jelentette ki egy finn újságnak nyilatkozva csütörtökön az Európai Unió bővítési biztosa. A Uutispa:iva: Demari című helsinki napilapnak Olli Rehn egy nappal azt követően fejtette ki a véleményét, hogy Szerbiában bejelentették: január 20-án rendezik meg a döntő fontosságúnak ígérkező elnökválasztás első fordulóját.

Elemzők szerint Rehn, aki a nyugat-balkáni országok esetleges EU-csatlakozását is egyengeti, ezzel világosan értésre adta, hogy az európai szervezet a szerbiai voksolás után hoz csak döntést a Szerbiából kiválni akaró Koszovó ügyében. (MTI/AP, MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS