2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Világszerte emelkedhetnek az élelmiszerárak

2007. december 13. 09:40, utolsó frissítés: 09:40

Az élelmiszerár-sokk második hulláma fenyegeti a világgazdaságot az amerikai gabonakészletek jelentős zuhanása és az ezzel egy időben jelentkező erős kereslet miatt, áll a Financial Times szerdai elemzésében.

A londoni gazdasági napilap értesülése szerint amerikai illetékesek azzal számolnak, hogy az amerikai búzakészletek 60 éves mélypontra - 312 millió vékáról 280 millió vékára - süllyednek a 2007-2008-as mezőgazdasági évad végére (1 véka 36,35 liter; az amerikai agrárszférában e térfogat-mértékegységet használják a gabonafélék esetében).

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb búzaexportőre, és az importőr országok erősen keresik az amerikai búzát, miután más exportőrök csökkentették a kínálatot, áll a Financial Times elemzésében.

Argentínában a hideg időjárás, Ausztráliában a szárazság károsította a búzatermést, Európában pedig árvizek sújtották a termelést. A Deutsche Bank londoni szakelemzője azt mondta a gazdasági napilapnak, hogy a készletek zsugorodása és az Ázsia jelentős térségeiben jelentkező, mind komolyabb hiányok 2008-ra újabb, "felfelé ható ársokkot" valószínűsítenek.

A kukorica- és a szójababkészletek is alacsonyabbak lesznek a vártnál, miután - az árrekordok ellenére - növekszik a kereslet a felzárkózó piacok részéről. Az egyik idézett amerikai stratéga szerint a búza- és szójabab-készletek "igen kellemetlen szintekre" süllyedtek.

Terménypiaci elemzők figyelmeztetései szerint a növekvő gabonaárak a hústermelők költségeit is emelik, ami magasabb hús-, baromfi- és tejárakhoz vezet fogyasztói szinten.

A Financial Times megjegyzi: az élelmiszerárak éppen olyan időszakban adnak lendületet az inflációnak, amikor a központi bankok igyekeznének kamatot csökkenteni a globális likviditási válság hatásainak kivédésére. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS