2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogyott a Pentagon pénze: 100 ezer alkalmazott megy kényszerszabadságra

2007. december 13. 09:33, utolsó frissítés: 09:50

Az amerikai védelmi minisztérium a jövő évtől várhatóan 100 ezer polgári alkalmazottat küld kényszerszabadságra, ugyanis az iraki és afganisztáni háború miatt kiürült a Pentagon kasszája.

A minisztérium még ezen a héten tájékoztatja a szárazföldi haderő és a haditengerészet vezetését arról, hogy január közepéig hány alkalmazottnak kell megküldeni a szabadságolási értesítést - írta névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva a szerdai The Washington Post. A polgári alkalmazottak fizetés nélküli szabadságra küldése a Fehér Ház és a kongresszus közötti költségvetési vita eredménye.

Gordon England
, a védelmi miniszter helyettese Carl Levinnek, a szenátus fegyveres erők bizottsága demokrata párti elnökéhez intézett múlt heti levelében azt ecsetelte: a szabadságolások miatt komoly gondokat fog okozni az alaptevékenységek, közöttük a kiképzési feladatok ellátása. Hozzátette: a polgári alkalmazottak segítsége fontos az iraki és afganisztáni műveletek sikeréhez.

George Bush elnök november közepén arra szólította fel a demokrata többségű törvényhozást: még a karácsonyi szünet előtt és feltételek nélkül szavazza meg a háborús finanszírozás újabb 50 milliárd dolláros csomagját. A demokrata vezetők viszont közölték: a kongresszus mindaddig nem ad több pénzt a katonai műveletek folytatására, amíg Bush elnök nem dönt az iraki csapatkivonásról.

A kongresszusnak nincs más eszköze az elnök háborús politikájának befolyásolására, mint a finanszírozás megvonása. Az eddigi próbálkozások nem vezettek eredményre, a pénzek visszatartásával még nem tudták politikájának módosítására bírni az elnököt. A demokraták arra számítanak, hogy a pénzmegvonás előbb-utóbb megteszi hatását, hiszen a Pentagonnak saját működési költségvetését kell megcsapolni a harci műveletek folytatásához. A Fehér Ház több ízben világossá tette: minden olyan törvényre - legyen szó akár finanszírozásról - vétó vár, amely csapatkivonási menetrendet tartalmaz. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS