2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Algíri kettős robbantás: 11 ENSZ-alkalmazott halt meg

2007. december 12. 14:32, utolsó frissítés: 14:32

Feltehetően tizenegy ENSZ-alkalmazott van a keddi algíri kettős robbantásos merénylet áldozatai között, többen pedig eltűntek - közölte egy ENSZ-szóvivő.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár elítélte a merényleteket és bejelentette, hogy világszerte felülvizsgálják a biztonsági intézkedéseket.

Hivatalos adatok szerint 26 halálos áldozata és 177 sebesültje van az algériai legfelsőbb bíróság épülete és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága helyi képviselete elleni támadásoknak, amelyek elkövetését az al-Kaida észak-afrikai szárnya, az Iszlám Magreb al-Kaidája - korábbi nevén az Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) - vállalta magára. Kórházi források szerint a halálos áldozatok száma legkevesebb 62.

Antonio Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa Genfben közölte: nem fér hozzá kétség, hogy az ENSZ volt a támadás célpontja.

Az ENSZ-alkalmazottak szakszervezete közleményben fejezte ki felháborodását és követelte annak kivizsgálását, hogy az algíri biztonsági intézkedések elengedők voltak-e egy "ilyen borzalmas tett megakadályozásához". A szakszervezet adatai szerint idén összesen 19 ENSZ-alkalmazottat öltek meg a világ különböző részein.

Az Iszlám Magreb al-Kaidája egy iszlamista internetes oldalon közölte: két tagja - bizonyos Abdurrahman al-Aaszmi és Ami Ibrahím Abu Oszman - követte el a kettős merényletet autóba rejtett pokolgépekkel, egyenként 800 kilogrammnyi robbanóanyaggal. A bejelentéshez mellékelték a két öngyilkos merénylő fényképét is, a fotókon a két férfi fegyverrel a kézben látható. (MTI/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS