2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy szavazat hiányzott Timosenko kinevezéséhez: meghackelték a szavazatszámlálót?

2007. december 12. 14:22, utolsó frissítés: 14:22

Az ukrán parlament a megismételt szavazási fordulóban sem hagyta jóvá kedden Julija Timosenko kormányfői kinevezését.

A Juscsenko mögött álló Mi Ukrajnánk-Nemzeti Önvédelem mozgalom és a Timosenko nevét viselő pártszövetség alkotta "narancsszínű" koalíciónak együttesen 227 képviselői helye van a szeptember végén megválasztott 450 fős parlamentben, és ez elvileg elég lett volna ahhoz, hogy Timosenko bizalmat kapjon a törvényhozástól. A politikus asszonyra azonban csak 225-en szavaztak, azaz csak egy voks hiányzott a tulajdonképpeni abszolút többséghez, a 226 szavazathoz.

A szavazatszámláló elektronikus rendszer kimutatása szerint az első fordulóban a Juscsenko vezette párt képviselői közül kettő nem adta le szavazatát. Arszenyij Jacenyuk parlamenti elnök szerint a két honatyát valami akadályozta a szavazásban, és félórás szünetet rendelt el.

A megismételt forduló sem hozott kedvező eredményt Timosenko számára, mert megint csak 225 szavazatot nyert el. A Timosenko-párti képviselők sejtései szerint nem a voksolókban volt a hiba, hanem a szavazatszámláló gépet programozták be úgy, hogy az 225 voks összeszámlálása után többet már ne vegyen figyelembe. Ezért a narancsos forradalom egykori vezéralakjának a hívei durva szavazási csalást kezdtek emlegetni.

A keddi ülést berekesztették, Juscsenko pedig konzultációkat kezdett több magas rangú jogásszal arról, hogy miként lehetne felülkerekedni az ukrán belpolitikai válságban új elemnek tekinthető szavazatszámlálási krízisen. (MTI/ITAR-TASZSZ/AFP/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS