2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Klímaváltozás: 70 milliárd eurós kár éri az osztrák gazdaságot 2050-ig

2007. december 12. 17:19, utolsó frissítés: 17:19

Várhatóan 70 milliárd eurós veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni Ausztria gazdasága 2050-ig a klímaváltozás következtében, legalábbis erre a következtetésre jutott a linzi Johannes Kepler Egyetem energiaintézete.

A kedden közzétett elemzés abból indult ki, hogy az évszázad közepéig 1,63 Celsius fokkal emelkedik az átlagos középhőmérséklet az alpesi országban. A prognózis szerint a szélsőséges időjárási viszonyok, a forró nyári időszakok és a csapadékhullás szezonális eltolódása óriási károkat fog okozni a mező- és erdőgazdaságnak, egyebek között az alacsonyabb terméshozamok miatt.

A hőségben sokan bekapcsolják majd a klímaberendezéseket, ami viszont növelni fogja az áramfogyasztást. A forróság ráadásul megterheli az emberi szervezetet is: megugorhat a halálozási ráta, ezzel szemben gyengül az emberek teljesítőképessége. A téli idegenforgalom is hanyatlásnak indul. A felmelegedésnek viszont lesz egy kedvező oldala is:


a rövidebb és enyhébb hideg időszak miatt apadhat a fűtési igény.

A tanulmányt számítógépes modell segítségével összeállító professzor összegzése szerint 2050-ig az osztrák hazai össztermék (GDP) évi 1,6 milliárd euróval lesz kevesebb a klímaváltozás miatt, a foglalkoztatottság pedig évente átlagosan 12 600 fővel zsugorodhat. Mérséklődik majd a lakossági fogyasztás is, méghozzá évi 0,6 milliárd euróval.

A kutató 485 variánst vizsgált, tizenhárom gazdasági ágazatban. A gazdaság egészét érő veszteségek kialakulásánál ugyanakkor nagy fokú kiszámíthatatlanságuk miatt nem vett figyelembe olyan tényezőket, mint például a természeti csapások – viharok, jégesők, lavinák – okozta károk.
Becslése szerint egyébként a legnagyobb veszteség az osztrák idegenforgalmi ágazatot fogja érni: bevétele hat százalékkal esik vissza 2025-ig.

Néhány hónapja hozták nyilvánosságra öt osztrák kutatóintézet közös, három évi munkával összeállított klímamodelljét, amely az ország területét százszor száz kilométeres alapegységekre bontva, a helyi éghajlati-földrajzi sajátosságokat is figyelembe véve, részletesen felvázolta a várható változásokat az évezred közepéig.

Jóslásuk szerint 2-,2,5 Celsius fokkal fog növekedni a középhőmérséklet Ausztriában az évszázad közepéig, sűrűbbek és hevesebbek lesznek a viharok.

Az egyes régiókra kiható átalakulások érzékelhető különbségeket mutatnak. Az ország keleti részében a klíma szárazabbá válik, különösen nyáron és tavasszal: a 25 Celsius fok fölötti nyári napok száma nyolcvan fölé emelkedik, a 30 fokos hőmérsékletet meghaladóké megnégyszereződik évente. A mínusz 25 fok alatti "fagyos" napok száma ezzel szemben jelentősen csökken. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS