2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cigányellenes akciók Magyarországon. Pénteken is lesz egy fáklyás felvonulás

2007. december 12. 10:11, utolsó frissítés: 10:11

Az olaszliszkai tragédiát követően több jobboldali szervezet is igyekszik a politikai közbeszéd részévé tenni az úgynevezett cigánybűnözést. A Magyar Gárda legutóbbi "figyelemfelkeltő" akcióját Sólyom László köztársasági elnök már kifejezetten cigányellenes megmozdulásnak nevezte.

Olaszliszkán 2006. október 15-én két gyermeke szeme láttára verték halálra Szögi Lajost, miután autójával elsodort egy 11 éves kislányt, aki horzsolásokkal úszta meg a balesetet. A tragédia másnapján a Jobbik Magyarországért Mozgalom "gyökeresen új szemléletű és szisztematikus módon megvalósított romapolitikát" követelt. A mozgalom közleményében úgy fogalmazott, hogy "a cigánybűnözés létezésének elismerésén alapuló válságkezelés" az új romapolitika központi eleme kell, hogy legyen.

A parlamenten kívüli politikai erő szerint "az Olaszliszkán történtek, a magyarcsanádi lány bestiális kivégzése, a cigányok által sűrűn lakott térségekben kirobbanó sorozatos tömegverekedések a kormányzati romapolitika totális csődjét jelentik".

Bíber József, a Jobbik egyik alelnöke egy évvel később, az olaszliszkai tragédia évfordulóján rendezett budapesti megemlékezésen már a "cigányterror" veszélyéről beszélt és azt hangoztatta, ha a kormány nem változtat azonnal cigánypolitikáján, Magyarország az etnikai katasztrófa szélére sodródik.

A Jobbik alelnöke vasárnap, a szervezet támogatásával létrehozott Magyar Gárda tatárszentgyörgyi felvonulásán arról szónokolt, hogy a szervezetük halálbüntetés visszaállítását szorgalmazza és új cigányprogramot hirdet. A Jobbik szerint a cigányság problémáját csak szegregációval - a cigányok faji alapon történő elkülönítésével - lehet megoldani.

Ezért fel kell lépni a kormány minden olyan intézkedése ellen, amely azt szolgálja, hogy a cigányságot "erőszakosan integrálják" a társadalomba, meg kell szüntetni a cigányságot támogató pozitív diszkriminációt, a segélyeket csak közmunkavégzéshez kötve szabad folyósítani.

A Jobbik új cigányprogramjának kibontását "figyelemfelkeltő" akciók kísérték. A Magyar Önvédelmi Mozgalom idén nyáron Kecskeméten tartott demonstrációt a "megtorlatlan cigánybűnözés ellen". A megmozdulásra az szolgáltatott ürügyet, hogy 1993. augusztus 23-án három roma agyonvert egy 16 éves bőrfejű fiút a város központjában.

A bíróság jogerős ítéletében megállapította, hogy a sértett fiatal provokálta ki az összetűzést. A Legfelsőbb Bíróság a vádlottakat fegyházban és börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

Vasárnap a Magyar Gárda 260, és a nyírségi szerveződésű Nemzeti Őrsereg 50 tagja tartott felvonulást a Pest megyei Tatárszentgyörgyön. A szervezet vezetői kijelentették, hogy a demonstrációval a "cigánybűnözésre" akarják felhívni a figyelmet.

Bár a tatárszentgyörgyi felvonulást elítélte az államfő, az ügyben a Fővárosi Ügyészség vizsgálódni kezdett, péntekre újabb cigányellenes felvonulást hirdettek meg, ezúttal a Pest megyei Kerepesen. A "békés egymás mellett élésért és gyermekeink biztonságáért" címmel meghirdetett fáklyás felvonulás bejelentését a rendőrség tudomásul vette. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS