2019. aug. 25. vasárnapLajos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lengyelország nem kér a kitelepítettek berlini múzeumából

2007. december 11. 13:47, utolsó frissítés: 13:47

Véglegesen hagyjon fel a kitelepítetteknek emléket állító központ tervével a német kormány - kérte kedden üzenetében Donald Tusk lengyel miniszterelnök.

A dokumentumot egy német újság internetes honlapján közölte. A lengyel kormányfő kedden érkezik első hivatalos látogatására Berlinbe. Vendéglátójának, Angela Merkel kancellárnak azt fogja javasolni, hogy a központ létrehozása helyett vegyen részt egy európai tervben, amelynek keretében II. világháborús múzeumot hoznának létre Gdanskban. Tusk hangsúlyozta, hogy a kitelepítettek múzeumának tervét Berlinnek véglegesen ejtenie kellene.

A lengyel kormányfő már a látogatás előtt, a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban megpendítette egy világháborús múzeum létrehozásának gondolatát. A múzeumban lehetne emléket állítani egyebek között az elűzött németeknek is - javasolta Tusk.

A lengyel felvetés kapcsán Thomas Steg német kormányszóvivő-helyettes ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy a Berlinbe tervezett, a kitelepítetteknek emléket állító központ terve szerepel a 2005-ben megkötött konzervatív-szociáldemokrata koalíciós szerződésben. A témáról törvénytervezet is készülőben van - tette hozzá a szóvivő.

A német-lengyel ellentétetek gyújtópontjában álló központ a II. világháborút követően a kelet-németországi, napjainkban lengyel területekről elűzött 12 millió németnek állítana emléket. A kitelepítés során egymillió ember halt meg. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS