2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szükség volt a vízbefojtás-szimulálásra a kihallgatásokon egy volt CIA-tiszt szerint

2007. december 11. 10:03, utolsó frissítés: 10:03

Egy volt CIA-tiszt, aki öt éve közreműködött Abu Zubajda al-Kaida vezető elfogásában és kihallgatásában, az ABC televízióban hétfőn azt mondta: szükség volt a terrorista vízbefojtást szimuláló technikával történő megtörésére, de ma már kínzásnak tartja a módszert.

John Kiriakou az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) első olyan tisztje, aki a nyilvánosság előtt beszélt arról, hogyan kezelte a CIA az al-Kaida fogságba esett vezetőit.

Kiriakou - aki ma már nincs aktív szolgálatban - elmondta: kevesebb mint 35 másodpercre volt szükség ahhoz, hogy a vízbefullasztásos technikával megtörjék Abu Zubajdát.

A palesztin Abu Zubajda egykor az Oszama bin Laden szaúdi milliomos vezette al-Kaida harmadik legbefolyásosabb vezetője, a szervezet pénzügyi szervezője volt. Ő volt az, aki egy vallomásában megerősítette azt a feltételezést, hogy a 2001. szeptember 11-i Egyesült Államok elleni merényletekben a terroristák által eltérített négy amerikai repülőgép közül az egyiknek a Fehér Ház volt a célpontja. Zubajda Palesztinában akadt horogra, az őt kézre kerítő különleges egységet John Kiriakou vezette.

Az egykori CIA-tiszt elmondta: Zubajda a vízbefojtásos élmény másnapján azt mondta vallatóinak, az éjszaka cellájában meglátogatta őt Allah, és együttműködésre szólította fel. Attól a naptól kezdve a terrorista minden kérdésre válaszolt. Kiriakou szerint a kicsikart értesüléseket felhasználva tucatnyi támadást sikerült meghiúsítani.

A tiszt azt állította: nem volt tudomása arról, hogy a CIA titokban videóra vette a kihallgatásokat, így arról sem, hogy a felvételeket később megsemmisítették.

Kiriakou szerint tehát szükség volt - a több nemzetközi egyezmény által kínzásnak ítélt - vallatási módszer alkalmazására. Mint magyarázta, a szeptember 11-i merényletek után csak az számított, hogy bármilyen úton használható értesülésekhez jussanak.

Hozzátette ugyanakkor, rá kellett jönnie, hogy a vízbefojtásos technika kínzás. "Mi amerikaiak jobbak vagyunk ennél, nem szabadna ilyen dolgokat csinálnunk" - mondta.

Ennek ellenére mégis úgy nyilatkozott: el sem tudja képzelni, mi történt volna, ha nem törnek meg egy terroristát, nem szereznek meg egy információt, és nem tudnak megakadályozni egy támadást. "Nem hiszem, hogy megbocsátottam volna magamnak" - vallotta be.

A CIA szóvivője nem volt hajlandó kommentálni Kiriakou televíziós nyilatkozatát. A hírszerző ügynökség a közelmúltban közzétett nyilatkozatában erősítette meg "régi álláspontját": az Egyesült Államok nem alkalmaz kínzást és nem is huny szemet felette, a CIA mindig elővigyázatosan hallgatta ki a terrorista foglyokat, törvényes és nagyon hatékony technikákat alkalmazva. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS