2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EU: Törökországban kevés volt a reform

2007. december 11. 09:57, utolsó frissítés: 09:57

Csekélynek ítélték az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn Törökország idei haladását az EU-csatlakozáshoz vezető reformok útján, brüsszeli közleményükben ugyanakkor leszögezték, hogy Horvátországgal a csatlakozási tárgyalások a megfelelő ütemben haladnak.

A tanácskozásról kiszivárgott hírek szerint Törökország esetében Franciaország győzködésére


nem került bele a közleménybe a tagjelölt és a csatlakozás szó,

ehelyett a "kormányközi tárgyalás" kifejezés szerepel. A miniszterek ugyanakkor üdvözölték, hogy a jövő héten folytatódnak a tárgyalások Ankarával. Az EU a fogyasztóvédelemmel és a közlekedéssel kapcsolatos fejezetet nyitja meg Ankarával, de továbbra sincs szó annak a nyolc tárgyalási témának az elindításáról, amelyeket Brüsszel azért jegelt, mert Törökország nem hajlandó EU-tagként kezelni Ciprust.

Ciprus kereskedelmi mellőzése az unió egyik legfőbb kritikai eleme a hétfői nyilatkozatnak is, amely részletesen felsorolja azokat a politikai és igazságügyi reformokat, amelyekben nem tartja elegendőnek a török előrelépést. A bírálatok lényegében egybeesnek az Európai Bizottság november eleji országjelentésével, amely egyebek között a kisebbségi jogok, a véleménynyilvánítás joga és a szabad vallásgyakorlás terén sürgetett előrelépést.

Az unióban megnövekedett a Törökországgal kapcsolatos megosztottság, mióta Nicolas Sarkozy francia elnök egyértelművé tette, hogy Párizs nem támogatja Ankara teljes jogú EU-tagságát. Több tagországban megcsappant a török belépés kilátása miatt az uniós integráció támogatása is: ezt tanúsították az alkotmányos szerződésről tartott népszavazások is.

Hétfői közleményében az EU - már a csütörtökön aláírandó reformszerződés fényében - megerősítette a bővítési folyamat folytatásának szándékát. Azt is jelezte, hogy a jövő évet kulcsfontosságúnak tartja ebben, különösen a nyugat-balkáni térség stabilitásának szempontjából.

A Törökország EU-csatlakozásával kapcsolatban hétfőn elfogadott brüsszeli dokumentum "komoly elégedetlenséget" vált ki Ankarában - közölte a török külügyminisztérium.

"A nyilatkozat megerősíti ugyan a célkitűzést, Törökország teljes jogú csatlakozását, de az a tény, hogy erre közvetve utal, mély elégedetlenséget váltott ki" - áll Levent Bilman külügyi szóvivő hétfő este kiadott közleményében. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS