2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A CIA iráni atomtudósokat akart Nyugatra szöktetni

2007. december 10. 16:51, utolsó frissítés: 16:51

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) iráni atomtudósok Nyugatra szökését elősegítő programot indított még 2005-ben - közölte helyi idő szerint vasárnap internetes oldalán a Los Angeles Times című amerikai napilap.

A kaliforniai újság név nélkül idézte a titkosszolgálatnak a program korábbi és jelenlegi felelőseit, akik elmondták, hogy a Fehér Ház utasítására két évvel ezelőtt indított "Agyhalott" művelet célja az iráni atomprogram hátráltatása, szabotálása volt. A Bush-kormányzat további célja volt "fajsúlyos" bizonyítékot szerezni arról, hogy Teherán előrébb jutott a nukleáris fegyverek előállításában.

A kezdeményezés nem járt sok sikerrel, csupán hat iránit sikerült szökésre bírni, és ők sem szolgáltattak értékes információkat a teheráni nukleáris tervekről. A CIA egyik célja ugyan az információgyűjtés volt, de volt egy másik is, hogy a kulcsfontosságú tudósok, katonatisztek és más személyek megszöktetésével aláássák az iráni programokat.

A CIA több tucatnyi személyt vett fel a potenciális szökni akarók listájára - állította a művelettel korábban kapcsolatban álló tisztviselő. "Olyan személyek voltak ezek, akik ha kikerülnek az (iráni) atomprogramból, a legnagyobb mértékben hátráltatták vagy akadályozták volna azt."

Azok, akik elhagyták az országot, komoly jutalmat kaphatnak, többek között egy másik országban élhetnek és életük végéig pénzügyi támogatást kapnak. A megszökött irániak személyazonosságát igen gondosan védik.

Az "Agyhalott" műveletben megszerzett adatok alapul szolgáltak a nemrégiben nyilvánosságra hozott amerikai hírszerzői jelentéshez, amely szerint Irán nemzetközi diplomáciai nyomásra 2003 őszén felhagyott atomfegyver-fejlesztési programjával.

A 16 amerikai hírszerző szervezet közös, úgynevezett nemzetbiztonsági értékelése ugyanakkor azt is kiemelte, hogy Irán nyitva hagyta az atomfegyver fejlesztésének lehetőségét, továbbá azt, hogy Teherán azokat a polgári nukleáris programokat folytatja a jövőben, amelyek elősegíthetik az atombomba kifejlesztését. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS