2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gazprom-tanácstag az Egységes Oroszország államfőjelöltje: emelkednek a részvényárak

2007. december 10. 16:45, utolsó frissítés: 16:45

Az Egységes Oroszország és további három párt közösen Dmitrij Medvegyev első miniszterelnök-helyettest javasolta államfőnek, és Vlagyimir Putyin támogatásáról biztosította a jelölést a pártok vezetőivel hétfőn Moszkvában tartott találkozóján.

Az Egységes Oroszország mellett a közös jelölt mögött sorakozik fel a szintén Putyint támogató Igazságos Oroszország és a dumán kívül maradt Agrárpárt és a Polgári Erő.

Dmitrij Medvegyev mindössze 42 éves. 1965. szeptember 14-én született az akkori Leningrádban értelmiségi családban, és az ottani egyetem jogi szakán végzett 1987-ben, aspirantúráját 1990-ben fejezte be. Miközben 1990-től a leningrádi városi tanácson dolgozott, 1990-től 1999-ig az ottani egyetemen tanított. A tanácsnál ismerkedett meg Putyinnal, amikor az a nemzetközi osztályt vezette. Amikor Putyin ellen különféle vádakat hoztak fel, a fiatal jogász Medvegyev védte, sikerrel.

1999. decemberében az Oroszországi Föderáció kormánya apparátusának helyettes vezetője, 2000. nyarától első helyettes, 2003. októberétől az elnöki adminisztráció vezetője lett, 2005-ben, Fradkov kormányának hivatalba lépésével nevezték ki első miniszterelnök-helyettesnek.

Medvegyev liberálisnak számít, nem tartozik a szilovikok - a fegyveres testületek és titkosszolgálatok képviselői - közé. Putyin régi, megbízható útitársa, mint majd mindenki Oroszország vezetésében, viszont ellentétben a legtöbbel soha nem volt köze a KGB-hez vagy annak utódszervezeteihez. Nem tagja egyetlen jelentősebb politikai klánnak sem, eddig mindig csak konkrét ügyekben kötött szövetségeket. A Gazprom gázipari óriáskonszern igazgató tanácsának tagja, és ő irányítja a négy legfontosabb úgynevezett nemzeti terv végrehajtását.

Konfliktusokat kerülő, megfontolt, gondolkodó embernek, tapasztalt apparatcsiknak, a titkos intrikák mesterének és egyben nem túlzottan ambiciózus politikusnak tartják. Ismertsége több mint 95 százalékos, mivel közel ugyanannyit szerepel a televízióban és a lapokban, mint Putyin. Szereti a kemény rockzenét, és szívesen használja a fiatalok szlengjét.

A jelölést általános lelkesedés fogadta, az ortodox egyház is üdvözölte, a tőzsdén pedig azonnal emelkedni kezdett mindenekelőtt a Grazprom részvényeinek árfolyama. Politológusok az Eho Moszkvi rádió műsorában úgy vélekedtek: Putyin döntéséhez hozzájárulhatott az utóbbi időben Oroszországra többek között a parlamenti választások lebonyolítása és a szólásszabadság korlátozása miatt zúdult külföldi kritika is befolyásolhatta. Biztos lehet benne ugyanis, hogy Medvegyevet nem csupán az orosz közvélemény fogadja el, hanem a Nyugat is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS