2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Vadtelepeseket" lakoltattak ki Ciszjordániában

2007. december 10. 16:38, utolsó frissítés: 16:38

Mintegy hatvan, egy engedély nélküli telep létesítését megkísérlő ultranacionalista izraeli fiatalt szállított el hétfőre virradóra az izraeli határőrség Ciszjordániából - jelentette az izraeli közszolgálati rádió.

A csoport a palesztin autonóm terület déli részén, a Hebron közelében található Halhul mellett egy dombon próbált meg letelepedni, onnan vezették el őket az éjszaka.

A következő napokban hét másik, tucatnyi tagból álló csoportot is elszállítanak a hatóságok.

A megmozdulást szervező Erec Izrael Hívei csoport ellenez minden, Ciszjordániából való részleges kivonulásra vonatkozó tervet. A telepek szaporodását ellenző Békét Most izraeli civil szervezet szerint eddig mintegy száz vadtelepet számoltak fel Ciszjordániában, ebből 56 az előző izraeli miniszterelnök, Ariel Saron 2001-es hatalomra kerülése után létesült.

Az izraeli-palesztin békefolyamatról szóló közel-keleti útitervben évekkel ezelőtt Izrael vállalta, hogy felszámol minden engedély nélküli zsidó telepet Ciszjordániában. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök novemberben ismét ígéretet tett arra, hogy felszámolják az összes engedély telepet Ciszjordániában, illetve nem hoznak létre újabbakat.

Arról azonban nem szólt, hogy a már meglévő telepeken befagyasztják-e a további építkezéseket. Egy december eleji bejelentés szerint az izraeli kormány kitart amellett a terve mellett, Kelet-Jeruzsálem határában, amelyre álláspontja szerint nem vonatkozok a tilalom, folytatja az építkezéseket.

Az Európai Unió külkapcsolatokkal foglalkozó biztosa aggodalmát hangoztatta hétfőn amiatt, hogy Izrael mintegy háromszáz újabb lakást akar építeni a Kelet-Jeruzsálem és a ciszjordániai Betlehem autonóm palesztin város között fekvő Har Homa településen.

Ez a kérdés uralta Benita Ferrero-Waldner és Szalám Fajjád palesztin kormányfő brüsszeli megbeszélését. A találkozó után az EU-biztos azt mondta újságíróknak: Brüsszel a közel-keleti békefolyamat sikerében érdekelt, és ehhez az kell, hogy a politikai nyilatkozatokat a való élet tényei támasszák alá. Így - tette hozzá - Izraelnek enyhítenie kell a palesztinok mozgásszabadságát korlátozó intézkedéseken, és tiszteletben kell tartania az annapolisi találkozó előtt, illetve alatt tett ígéreteket.

Ferrero-Waldner szerint mindkét félnek tartózkodnia kell olyan cselekedetektől, amelyek aláássák a bizalmat. Az Európai Unió - mondta a külkapcsolatokért felelős biztos - csatlakozik az Egyesült Államokhoz és az ENSZ-hez, és magyarázatot kér Izraeltől az építési engedélyek kiadásával kapcsolatban. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS