2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Félsiker a EU és Afrika közti csúcsértekezleten

2007. december 10. 10:25, utolsó frissítés: 10:30

Elfogadták az egyenlő partnerek közötti viszony megteremtését célzó stratégiát az európai uniós és az afrikai országok a Lisszabonban tartott csúcsértekezlet második napján, vasárnap - közölték diplomáciai források.

Az afrikai és az európai vezetőknek ugyanakkor nem sikerült megegyezniük egy új kereskedelmi megállapodásról, ami még tovább mélyítette a - Zimbabwe és Dárfúr miatt már szombaton kiéleződött - feszültséget a tanácskozáson.

A csúcsértekezlet "új lapot nyitott a történelemben" - mondta José Sócrates, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő portugál miniszterelnök vasárnapi záróbeszédében. Véleményét John Kufuor ghánai államfő, az Afrikai Unió (AU) soros elnöke is osztotta. A huszonhetek és az 53 afrikai állam vezetői által jóváhagyott új stratégia egy olyan akciótervvel párosul, amely meghatározza a partnerség nyolc kiemelt területét.

A lisszaboni tanácskozásra hét évvel az első, kairói Európa-Afrika csúcs után került sor. A következő, immár harmadik ilyen csúcstalálkozót három év múlva újra Afrikában tartják majd, és José Sócrates bejelentése szerint Líbia már felajánlotta annak megrendezését, igaz, a helyszínről az AU-nak kell döntenie.

A portugál fővárosban főként a Nyugat által diktatórikus kormányzással és hazája gazdasági romba döntésével vádol Robert Mugabe zimbabwei elnök jelenléte okozott súrlódásokat. Gordon Brown brit miniszterelnök éppen emiatt bojkottálta a találkozót, de Angela Merkel német kancellár ki is mondta felszólalásában:


az EU egységes Mugabe elítélésében.

Közben Londonban az anglikán egyház első fekete bőrű érseke miszlikbe vágta papi gallérját egy brit televízió kamerája előtt, tiltakozásul a Mugabe-rezsim által gyakorolt elnyomás ellen.

York érseke, az ugandai származású John Sentamu a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy az afrikai vezető lerombolta a zimbabwei emberek méltóságát, elnyomatásba és éhínségbe taszítva őket, s hogy ő maga mindaddig nem fogja viselni papi gallérját, amíg Mugabe nem távozik a hatalomból.

Nem sikerült eltakarítani Lisszabonban azokat az akadályokat sem, amelyek továbbra is hátráltatják a nyugat-szudáni Darfúr tartomány békéjének megteremtését. Omar el-Besir szudáni elnök változatlanul nem járul hozzá, hogy Afrikán kívüli országok is részt vegyenek az ENSZ 26 ezer fősre tervezett darfúri békefenntartó erejében, de az európai uniós országok is adósak még azzal, hogy biztosítsák az ENSZ-művelethez szükséges katonai eszközöket.

Abdoulaye Wade szenegáli elnök vasárnap újságírók előtt ingerült hangon erősítette meg, hogy az afrikai vezetők többsége elutasítja az EU által javasolt, Európai Partnerségi Szerződésként emlegetett szabadkereskedelmi megállapodást. Wade elárulta, hogy ő maga és Thabo Mbeki dél-afrikai elnök állt ki leghangosabban az EU javasolta új gazdasági partnerségi megállapodás ellen, amelyeknek elfogadása, mint mondta,


"nem áll Afrika érdekében".

Brüsszel szerette volna betartani azt a határidőt, amelyet a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabott az európai országok számára, hogy új szerződésekkel váltsák fel a volt gyarmataikhoz fűződő kedvezményes megállapodásokat. Ezek ugyanis a WTO álláspontja szerint sértik a kereskedelem többi résztvevőjét és a nemzetközi szabályokat. (MTI/AP/AFP, MTI/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS