2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Terv készült a koszovói etnikai zavargások megfékezésére

2007. december 08. 14:14, utolsó frissítés: 14:14

Közös tervet készített az esetlegesen felújuló etnikai erőszak megfékezésére a koszovói ENSZ-igazgatás (UNMIK) és a tartományi rendőrség, bár egyöntetűen kielégítőnek tartják a jelenlegi biztonsági helyzetet.

Alekszandr Ivanyko UNMIK-szóvivő és Veton Eljsani rendőrségi szóvivő közösen jelentette be, hogy elkészült a cselekvési terv. Eljsani leszögezte: mindent megtesznek azért, hogy ne alakulhasson ki olyan helyzet, mint 2004 márciusában, amikor 19 ember vesztette életét, majdnem ezren megsebesültek, és több mint négyezren váltak földönfutóvá a szerb és cigányellenes pogromokban.

Az ENSZ-szóvivő azonban közölte, hogy "nem lát okot az aggodalomra" a december 10. utáni időszakra vonatkozóan sem. Az említett napon kerül az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé a rendezésben részt vevő trojka - Egyesült Államok, Európai Unió és Oroszország - jelentése a szerb-albán tárgyalások eredményeiről. Az eddigi nyilatkozatokból ítélve a koszovói parlament december 10. után bármikor kikiálthatja Koszovó függetlenségét.

"Nagyon elégedett vagyok a biztonsági helyzettel Koszovóban. Elegendő erőnk és eszközünk van, beleértve az ENSZ-rendőrséget, a KFOR alakulatokat és a koszovói rendőrséget. A jelenlegi helyzet teljesen nyugodt és stabil" - mondta Ivanyko.

A tartományban történő események azonban mást is sugallnak. Gorazdevacban például tömegverekedés tört ki pénteken, amikor odalátogatott Joachim Rücker ENSZ-kormányzó a KFOR-főparancsnok társaságában. A helyi szerbek tűztek össze Rücker és a főparancsnok biztonsági embereivel.

Előző este nyolc álarcos fegyveres megállította a dél-koszovói Dragas és Belgrád között közlekedő autóbuszt: elvették a slusszkulcsot, majd eltűntek. Az elmúlt két hétben ez immár a második ilyen incidens. Emlékezetes, hogy az egykori albán gerillaszervezet, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg fegyveresei is hasonló megfélemlítési akciókat hajtottak végre az 1998-99-es fegyveres viszály kirobbanása előtt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS