2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elérte Dél-Korea partjait a tartályhajóból kifolyt olaj

2007. december 08. 14:07, utolsó frissítés: 14:07

Dél-Koreában ma elérte a partot az az olajfolt, amely egy tartályhajó tengeri balesetét követően keletkezett, a szennyeződés egy természetvédelmi területet és számos élőlényt pusztulással fenyeget. A parti őrség a nyílt vízen a hatalmas hullámokkal és az erős széllel dacolva arra törekszik, hogy újabb olajfolt ne jusson el a partszakaszig.

A Dél-Korea nyugati részén fekvő Mallipo festői strandján több száz rendőr és helyi lakos kosarakba gyűjti a kőolajat. Az olajfolt mintegy hét kilométeres hosszúságban szennyezte be a partot, a térségben erős olajszag terjeng. Az olajfolt tengeri gazdaságokat, osztrigatelepeket veszélyeztet.

A Hebbei Spirit nevű tartályhajónak egy daruszállító uszály csapódott neki a viharos időjárásban. Az uszály három léket ütött a Hebbei Spiriten. Kettőnél rövidesen sikerült megállítani az olaj kiömlését, a harmadik léken át azonban még sokáig zúdult olaj a vízbe.

A parti őrség 103 járművet és hat helikoptert vezényelt a térségbe, a szennyeződés eltávolítása várhatóan három napig tart majd. A baleset vélhetően Dél-Korea történetének legnagyobb tengeri olajszennyezését okozta. A part menti településeket, illetve az állatvilágot fenyegető veszély mértékét egyelőre nem tudták felmérni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS