2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szabadon bocsátanak négy nagy-britanniai lakost Guantánamóról

2007. december 08. 10:59, utolsó frissítés: 10:59

Szabadon bocsátanak a Kuba szigeti Guantánamói-öbölben működő, amerikai börtöntáborból négy nagy-britanniai arab lakost. A BBC értesülése szerint egy jordániai, egy líbiai és egy algériai állampolgár Nagy-Britanniába, egy negyedik pedig hazájába, Szaúd-Arábiába térhet vissza. Valamennyien rendelkeztek érvényes brit tartózkodási engedéllyel őrizetbe vételük előtt; a jordániai és a líbiai őrizetes menekültstátust is kapott a szigetországban.

A brit kormány – szakítva az előző, Tony Blair által irányított kabinet felfogásával, amely szerint London nem köteles olyan guantánamói rabok elengedéséért folyamodni, akik nem brit állampolgárok – augusztusban kérte az Egyesült Államoktól a terrorizmussal gyanúsított négy személy és velük együtt egy ötödik, egyelőre Guantánamón maradó etiópiai állampolgár szabadon bocsátását.

A brit és az amerikai hatóságok a BBC értesülése szerint az elmúlt hónapokban intenzív tárgyalásokat folytattak az öt személy szabadlábra helyezéséről. Az amerikai fél a tárgyalásokon ragaszkodott hozzá, hogy London garantálja: a Washington által veszélyesnek minősített őrizetesek a jövőben nem jelentenek fenyegetést. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS