2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Eltörölnék "a török nép megsértését" büntető cikkelyt?

2007. december 07. 19:32, utolsó frissítés: 19:32

Törökország hajlandó eltörölni büntető törvénykönyve hírhedt 301. cikkelyét, amely büntethetővé teszi a "török nép megsértését", ám ezért cserébe engedményekre számít az Európai Uniótól az akadozó csatlakozási tárgyalásokon.

A 301. cikkely eltörlése eldöntött ügy, a részletek azonban az EU bizonyos lépéseitől függenek - mondta egy név nélkül nyilatkozó török kormányzati képviselő pénteken Ankarában. Nehéz új reformokba kezdeni, ha nem nyílnak meg új fejezetek a tárgyalásokon - tette hozzá.

A vitatott jogszabály, amely alapján számos értelmiségit perbe fogtak Törökországban, európai bírálók szerint korlátozza a szabad véleménynyilvánítás jogát.

Franciaország erőteljesen ellenzi Törökország teljes jogú EU-tagságát, és akadályozza az erre irányuló csatlakozási tárgyalások folytatását. Uniós diplomaták ugyanakkor arra biztatják Ankarát, hogy a negatív vélemények ellenére is folytassa megkezdett reformjait, hiszen csak ezzel győzheti meg a török tagság ellenzőit.

Dengir Firat, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) alelnöke elmondta: a kormány fontolgatja az iszlám fejkendő viselésére vonatkozó tilalom enyhítését is. Az új alkotmány liberális szellemben fogja megoldani a fejkendő kérdését - mondta a politikus a CNN-Türk török televíziónak pénteken.

Az AKP december 15-én terjeszti elő új alkotmánytervezetét, amely a várakozások szerint megerősíti a személyes szabadságjogokat. (MTI/Reuters/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS