2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vallatásokról készített felvételeket semmisített meg a CIA

2007. december 07. 19:20, utolsó frissítés: 19:20

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 2002-ben videóra vette két terroristagyanús személy kihallgatását, majd a felvételeket, amelyeken "kemény vallatási módszereket" alkalmaztak, 2005-ben megsemmisítették - közölte a The New York Times.

Akkor semmisítették meg a videókat, amikor a washingtoni kongresszus az ügynökség titkos őrizetbe vételi programja körül vizsgálódott - írta jelenlegi és egykori kormánytisztviselőkre hivatkozva az újság.

A CIA információkat titkolhatott el a törvényhozás, a bíróságok és a 9/11-es bizottság elől - állapította meg a lap, amely csütörtökön helyezte el internetes honlapján a cikket. A videók megsemmisítése a Human Rights Watch jogvédő csoport szerint bűncselekménynek minősül.

A terroristagyanús személyek őrizetbe vételi és kihallgatási programjának létét George Bush elnök 2006-ban ismerte el. A program keretében olyan kegyetlen módszereket alkalmaztak a foglyok ellen, mint a kínzásnak minősülő vízbefojtásos technika.

George Little CIA-szóvivő nem volt hajlandó részletezni, hogy a megsemmisített videókon milyen kihallgatási technikákat rögzítettek. A CIA álláspontja szerint a kihallgatási program nagyon értékes volt az ország számára, hiszen segítségével terrorista akciókat előztek meg és emberéleteket mentettek meg.

A The New York Times egy nappal azután hozta nyilvánosságra a videók megsemmisítésének hírét, hogy a képviselőház és a szenátus hírszerzési bizottságai egyetértésre jutott egy törvényjavaslatról, amely megtiltaná a CIA-nak a "kiterjedt kihallgatási technikák" alkalmazását. A Fehér Ház már csütörtökön jelezte, hogy az elnök megvétózza a tervezetet. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS