2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Marad a NATO Koszovóban, Szerbia a tárgyalások meghosszabbítását kéri

2007. december 07. 18:47, utolsó frissítés: 18:47

A NATO-országok külügyminiszterei egyetértettek pénteken Brüsszelben arról, hogy továbbra is fenntartják a jelenleg mintegy 17 ezer fős KFOR nemzetközi kontingens koszovói jelenlétét, miközben a ma még elvben Szerbiához tartozó, 90 százalékban albánok lakta tartomány a függetlenség kinyilvánítására készül.

Mint James Appathurai szóvivő az ülést követően elmondta, abban is valamennyi felszólaló egyetértett, hogy olyan státusrendezési folyamatra van szükség, amely kezelhető és ellenőrizhető. Hozzátette azt is: a folyamatnak haladnia kell, az egy helyben topogás tartósan nem fogadható el.

"Mindenkivel szemben határozottan fellépünk, aki fegyverhez próbál nyúlni" - mondta a külügyminiszteri értekezletet megnyitó beszédében Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár. Leszögezte, hogy az észak-atlanti szövetség továbbra is elkötelezett a térség biztonsága és stabilitása mellett.

Tekintet nélkül arra, hogy mi lesz a kimenetele a Koszovó jogállásával kapcsolatos folyamatnak, "Koszovónak olyan helynek kell maradnia, ahol a koszovói albánok, szerbek és mások békében, félelem és megfélemlítettség nélkül élnek egymással" - hangsúlyozta a főtitkár.

A miniszterek megerősítették azt is, hogy érvényes alapnak tekintik az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es számú határozatát a KFOR koszovói tartózkodására. Ez a dokumentum akkor is érvényben marad, ha később esetleg újabb BT-határozat születne - szögezték le.

A szerb külügyminiszter megpróbálja rábeszélni az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjait, hogy adjanak több időt a Koszovó jövőbeli jogállásáról folyó tárgyalásokra és hogy a kompromisszum érdekében nyitott végű maradjon a tárgyalási folyamat.

Ezt a külügyminiszter, Vuk Jeremic mondta pénteken egy hírügynökségnek. A miniszter szerint az előző tárgyalások azért vallottak kudarcot, mert a koszovói albán vezetők úgy érezték, csak ki kell várniuk az azokra megszabott december 10-i határidőt, s akkor "ölükbe hullik a függetlenség". (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS