2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Persona non grata az EU-afrikai csúcson: megérkezett a zimbabwei elnök

2007. december 07. 16:20, utolsó frissítés: 16:20

Megérkezett Lisszabonba az Európai Unió és az afrikai országok csúcstalálkozójára Robert Mugabe, Zimbabwe elnöke. Az EU-ból kitiltott diktátor – aki többek között a valamikor Afrika éléskamrájának számító ország gazdaságának visszaeséséért és súlyos jogsértésekért felelős – jelenléte ellen tiltakozva lemondta részvételét Gordon Brown brit miniszterelnök.

London elutasító magatartása egy időben veszélyeztette az összejövetel összehívását is – 2003-ban


egy csúcsot már lemondott az EU Mugabe részvétele miatt.

Hét év óta először tartanak találkozót az Európai Unió és az afrikai kontinens tagországai – a hét végi lisszaboni találkozón az öreg földrész a korábbi donor-kedvezményezett helyett egyenlő partneri viszony létesítését próbálja biztosítani a fekete kontinenssel. Összesen várhatóan 53 afrikai és 27 európai ország vezetői, valamint az érintett nemzetközi szervezetek első emberei lesznek jelen a csúcson.

Az unió soros elnöki tisztségét betöltő Portugália reményei szerint az értekezlettel – amelyhez hasonlót utoljára 2000-ben Kairóban tartottak – végleg a múltnak adják át azt az időszakot, amelyet a gyarmatosítás és annak kései következményei jellemeztek.

Az EU más célból is igyekszik fokozottabb együttműködést elérni. Afrikában ugyanis az utóbbi időben látványosan megugrott a kereskedelmi világhatalmak közé törekvő Kína jelenléte: a világ legnépesebb országa immár évi 43 milliárd eurós kereskedelmet bonyolít a déliekkel, és ezzel harmadik legnagyobb kereskedelmi partnerük.

A lisszaboni csúcstalálkozón cselekvési tervet fogadnak el a 2008-2010 közötti időszakra. Ez összesen nyolc területen kívánja előmozdítani az Afrika-EU partnerséget, nevezetesen a béke és biztonság, a demokratikus kormányzás és emberi jogok, a kereskedelem és regionális integráció, a millenniumi nemzetközi fejlesztési célok megvalósítása, az energiapolitika, az éghajlatváltozás, a migráció, mobilitás és foglalkoztatás, valamint a tudomány és információs társadalom témakörében.

Várhatóan feszültséget okoz a résztvevők között az, hogy az EU az eddigi kedvezményes elbánást biztosító megállapodásokról ezekben az években tér át kereskedelmi partneri egyezményekre a fejlődő országokkal. Ez az afrikai piacok fokozatos megnyitását, az európai áruk olcsóbb és könnyebb bejutását jelenti, ami egyes afrikai vezetők szerint


növeli az egyenlőtlenséget,

és nem kedvez a térségnek. Paradox viszonyban áll ez azzal az első helyen hangoztatott szándékkal, hogy egyenrangúbb partnerség alakuljon ki a két kontinens között – mutatnak rá brüsszeli elemzők.

Afrika számokban

Afrikának a Szaharától délre eső része az egyetlen olyan térség a Földön, ahol az utóbbi húsz évben nem enyhült, hanem fokozódott a szegénység. A világ AIDS-beteg, illetve HIV-fertőzött pácienseinek a 60 százaléka Afrikában él. Az AIDS-statisztikát közlő 36 afrikai ország közül 28-ban mindazonáltal csökkent a fertőzöttségi ráta az utóbbi két évben.
1973-ban Afrikában mindössze három olyan állam létezett, ahol egynél több párt vehetett részt a választásokon. 2005-ben már 40 ilyen államot tartottak számon.
A földrész 9 országában tavaly legalább 7 százalékkal növekedett a hazai össztermék (GDP), ami előfeltétele a szegénység tartós mérséklésének.
A Szaharától délre fekvő országokban ma 110 millió ember rendelkezik mobiltelefonnal, vagyis az összlakosság 17 százaléka. 1990-ben az arányuk nem érte el az 1 százalékot.
Az afrikai gyermekeknek már 93 százaléka jár általános iskolába, jóval több, mint 1991-ben (akkor 72 százalék volt az arány).
4,6 millió afrikai él legálisan Európában. A Szaharától délre fekvő 34 afrikai ország képviseletében 100 ezer diák tanul európai uniós országok egyetemein, főiskoláin.
Az elmúlt évben Kína több mint egymilliárd dollárt ruházott be Afrikában. Az afrikai országokban 78 ezer kínai dolgozik. Kína olajszükségletének 32 százalékát a fekete földrészről szerzi be, s évi 52 milliárd dolláros forgalommal Afrika harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere.
Az afrikai országoknak juttatott külföldi fejlesztési segélyek több mint fele az Európai Unióból érkezik. 2005-ben a segély összege 44 milliárd euró volt.
Az EU és tagállamai 2005 óta 435 millió euróval járultak hozzá az Afrikai Unió által a szudáni Dárfúr tartományba vezényelt békefenntartó csapatok állomásoztatásához.
2010-ben a labdarúgó világbajnokságok történetében először rendezik e nagy nemzetközi sporteseményt a fekete földrészen, a Dél-afrikai Köztársaságban. (bbc, mti, MTI/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS