2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

10 ezer tonna olaj ömlött a tengerbe Dél-Korea partjainál

2007. december 07. 15:59, utolsó frissítés: 15:59

Baleset ért egy Hongkongban bejegyzett óriás olajszállító hajót pénteken Dél-Korea nyugati partjainál, s a léket kapott tankerből becslések szerint 10 ezer tonna nyersolaj ömlött a vízbe - közölte a távol-keleti ország tengerészeti és halászati minisztériuma. A dél-koreai parti őrségnek fél nap elteltével sikerült megszüntetnie az olajömlést, egyúttal hozzáláttak az olajfolt eltakarításához.

A Hebbei Spirit nevű tartályhajónak, amely Szöultól nyugatra, a parttól alig nyolc kilométerre horgonyzott a Sárga-tengeren, egy daruszállító uszály csapódott neki helyi idő szerint péntek reggel (közép-európai idő szerint még csütörtök este), minden jel szerint a viharos időjárás miatt.

A baleset vélhetően Dél-Korea történetének legnagyobb part menti olajszennyezését okozta. Név nélkül nyilatkozó minisztériumi tisztségviselők szerint a Hebbei Spiriten ütött lékekből kettőnél néhány óra elteltével sikerült megállítani az olaj kiömlését, a harmadik léken át azonban még mindig olaj zúdul a vízbe.

A YTN helyi hírtelevízió kevesebbre, mintegy nyolcezer tonnára becsülte a tengerbe került olaj mennyiségét, azt azonban nem közölte, honnan származik ez az adat. A tévé felvételein látszik, ahogy vastag sugárban ömlik az olaj a hajóból.

A balesetben senki sem sérült meg. A part menti településeket, illetve az állatvilágot fenyegető károkat egyelőre nem tudták felmérni. A tanker rakománya hivatalos közlés szerint összesen mintegy 260 ezer tonna nyersolaj volt.

A vízfelszínen szétterülő olajfolt várhatóan szombaton éri el a partot. A veszélyeztetett partszakasz egyrészt kedvelt strandjairól híres, másrészt tengeri természetvédelmi parkként tartják nyilván, amely számos költöző madár táplálkozó helye.

Dél-Korea vizein utoljára tizenkét éve, 1995-ben történt hasonló olajszennyezés, akkor mintegy ötezer tonna tüzelőolaj ömlött a tengerbe a Sea Prince nevű tankerből a hivatalos Yonhap hírügynökség visszatekintése szerint. (MTI/AP/Yonhap/Reuters/dpa, MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS