2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szlovákia nem fogja elismerni Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségét

2007. december 07. 13:08, utolsó frissítés: 13:08

Szlovákia nem fogja elismerni Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségét - jelezte elsőként az EU-tagállamok közül a pozsonyi kormány, teljes egyetértésben az ellenzéki pártokkal, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) kivételével.

A szlovák ellenzéki pártok a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) véleményével ellentétben és a kormánypártokkal összhangban azt hangoztatják, hogy az albánok lakta szerbiai tartomány önállóvá válása a félmilliós szlovákiai magyarság elszakadásához teremtene precedenst.

Robert Fico kormányfő kedden Brüsszelben még úgy fogalmazott: Pozsony "aligha tartja elképzelhetőnek", hogy elismerjen egy függetlenségét önállóan kikiáltó területet, két nappal később odahaza pedig külügyminiszterével, Ján Kubissal együtt a leghatározottabban adtak hangot elutasító álláspontjuknak.

Szlovák elemzők és lapvélemények szerint Pozsony magára fogja haragítani nyugati szövetségeseit. Annál is inkább, mert megbízhatatlanságot mutat, hiszen az ENSZ-főtitkár koszovói különmegbízottjának az albán tartomány függetlenségét szorgalmazó missziója során – igaz sokszor zavaros és ellentmondásos módon – Szlovákia támogatta Martti Ahtisaari tervét. Az önálló Koszovó létrejöttének folyamatát visszafordíthatatlannak nevező Ján Kubis külügyminiszter most mégis azt mondta: Pozsony az ilyen egyoldalú aktust akkor sem ismeri el, ha az Európai Unió tagországainak többsége ezt megteszi. "Márpedig megteszi" – észrevételezik a szlovák elemzők.

Ez a hivatalos szlovák álláspont "üres gesztus", olyan, mint - a szlovákiai magyarok II. világháború utáni jogfosztását törvényesítő – Benes-dekrétumok szlovák parlament általi újraszentesítése volt ez év szeptember 20-án – írta pénteken a SME című szlovák liberális polgári napilap. Szlovákia Szerbia oldalán állva kiáll a terület érinthetetlenségének elve mellett, ami "első pillantásra akár elvi álláspontnak is tűnhetne, de csak akkor, ha a szlovák politikusok bármelyike még hinne valami hasonlóban” – írja a lap és emlékeztet arra, hogy 1918-ban – akárcsak most a koszovói albánok – ugyanígy a szlovákok is "a függetlenség elvének szentségére" esküdtek.

"Sajnos, ma sincs szó elvi következetességről. A szlovák kormány Kubis külügyminiszter által előadott – a korábbi álláspontjával csaknem szögesen ellenkező – álláspontja az összes szlovák politikusra és pártra különböző mértékben jellemző paranoia jegyében született, semmit az elvek, vagy az ész vezérletében. Abból a képzetből táplálkozik, miszerint Koszovó függetlensége nyomán létrejönne az a precedens, amely az itteni magyarokat Dél-Szlovákia elszakítására ösztökélné." - írja a lap, hangsúlyozva: ezért üres, gyakorlati jelentőség nélkül való, inkább csak a választók és az üldöztetési mániások csillapítására alkalmas gesztus, amilyen a Benes-dekrétumok újraszentesítési is volt: "a hozadéka semmi, de sokat ront." (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS