2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

ICG: az EU-nak és az ENSZ-nek magához kell ragadnia a kezdeményezést Koszovó ügyében

2007. december 06. 11:09, utolsó frissítés: 11:09

Az Európai Uniónak és az ENSZ-nek kellene végigvezetnie Koszovót a függetlenné váláshoz vezető úton - áll a Nemzetközi Válságcsoport (ICG) csütörtökön közzétett elemzésében.

"Franciaországnak, Németországnak, Olaszországnak, Nagy-Britanniának és az Egyesült Államoknak sürgősen ki kell dolgozniuk egy tervet Koszovó 2008 májusi ellenőrzött függetlenségéhez elvezető békés átmenet levezénylésére" - írta a világ válsággócait elemző, tekintélyes nyugati expolitikusokat és diplomatákat tömörítő szervezet.

A határozott cselekvés elmaradása "ellenőrizetlen, esetleg erőszakkal kísért függetlenedési folyamathoz vezetne" - figyelmeztetett az ICG.

A szervezet megítélése szerint amint az európai uniós-orosz-amerikai közvetítő hármas leteszi jelentését az ENSZ-főtitkár asztalára, az EU-nak hivatalosan ki kell jelentenie, hogy befejezettnek tekinti a Szerbia és Koszovó közötti tárgyalásokat, a jövőre nézve az Ahtisaari-tervet (Martti Ahtisaari finn ENSZ-megbízott februárban előterjesztett javaslatát) tartja a legjobb iránymutatónak, egyszersmind - ahogy azt az Ahtisaari-terv is előirányozza - kész átvenni a tartomány igazgatását a feladatot 1999 óta ellátó világszervezettől.

A huszonhetek világos üzenete nélkül nem lehet elvárni, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár ellenálljon a Koszovó kérdésében Szerbia pártját fogó Oroszországnak.

Miután fennáll a veszély, hogy Belgrád a koszovói függetlenség kikiáltása esetén ellenlépésekkel fog élni - például kereskedelmi embargót vezet be vagy lezárja a koszovói határt -, a Nyugatnak továbbra is nyomás alatt kell tartania Szerbiát, illetve igyekeznie kell ösztönzőkkel rábírni, hogy "fogadja el a realitást" - írta az ICG, elismerve ugyanakkor, hogy az EU-tagság mint távlati lehetőség felkínálása önmagában aligha eredményezi a szerb álláspont módosulását. (MTI/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS