2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ahmadinezsád: győzelmi jelentés a titkosszolgálatok értékelése, de kell még 50 ezer centrifuga

2007. december 06. 10:48, utolsó frissítés: 10:48


Irán nukleáris programjának ügyében "győzelmi jelentéssel" ér fel az amerikai hírszerzés új jelentése, miszerint az ország 2003 őszén felhagyott azzal a törekvésével, hogy atomfegyvert hozzon létre - mondta szerdán Mahmúd Ahmadinezsád elnök.

"Ez kegyelemdöfés azoknak, akik az elmúlt néhány évben a fenyegetettség és az aggodalom érzését terjesztették a világban nukleáris fegyverekről szóló hazugságokkal" - fogalmazott az iszlám köztársaság elnöke, ünneplő füttyögést váltva ki a tömegből.

A fejleményt Irán úgy értelmezte, mint amely igazolja állítását, hogy nukleáris programja békés célokat szolgál.

Az amerikai hírszerzési jelentésben azonban egyebek mellett az áll, hogy Irán folytatja azoknak a technikai eszközöknek a fejlesztését, amelyek felhasználhatók nukleáris fegyver létrehozására. George Bush amerikai elnök pedig közölte: továbbra is nyomást fog gyakorolni annak érdekében, hogy Teherán leállítsa urándúsító programját.

Az iráni elnök szerdai beszédében közölte, hogy az országnak atomprogramja folytatásához 50 ezer urándúsító centrifugára van szüksége. "Ha egy éven át nukleáris fűtőanyaggal akarjuk ellátni egyik atomerőművünket, akkor szükségünk van 50 ezer centrifugára. A nukleáris fűtőanyag ipari szintű előállítása már elkezdődött. Ha ezt abbahagynánk, akkor nem tudnánk újrakezdeni" - mondta.

A BT vétójoggal bíró állandó tagjai közül Kína, amely csak vonakodva egyezett bele a korábbi Irán-ellenes szankciókba, arra az álláspontra helyezkedett, hogy "a dolgok megváltoztak" az amerikai titkosszolgálati jelentéssel. Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Szajed Dzsalilit, Irán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalóját fogadva azt hangoztatta, hogy Iránnak nem szabad kivonnia atomprogramját a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzése alól.

A BT másik két állandó tagja, Franciaország és Nagy-Britannia fenn akarja tartani az Iránra nehezedő nyomást. A német diplomácia vezetője, Frank-Walter Steinmeier szerdán jelezte: nem változik az Iránnal kapcsolatos német politika, az amerikai titkosszolgálati jelentés ugyanakkor újabb esélyt teremt a megfeneklett nemzetközi tárgyalások számára. (MTI/AP/Reuters/AFP/Új Kína)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS