2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oroszország a tengereken is nyomul

2007. december 06. 09:49, utolsó frissítés: 09:49

Az orosz hadiflotta felújította katonai jelenlétét a világ óceánjainak különböző területein, s e jelenlétet állandó jelleggel fenn szándékozik tartani - jelentette Anatolij Szergyukov védelmi miniszter Vlagyimir Putyin államfőnek szerdán.

"A mai naptól február 3-ig egységeink a tervek szerint felvonulnak az Atlanti-óceán észak-keleti részén és a Földközi-tengeren. A cél a haditengerészeti jelenlét és az orosz hajózás számára biztonságos körülmények megteremtése" - mondta.

Az ősszel Oroszország felújította hadászati repülőgépeinek őrjáratait is.

Szergyukov közölte, hogy az egy repülőgép-hordozó nehéz cirkálóból, két tengeralattjáró-elhárítóból és egy nagy tartályhajóból álló első kötelék szerdán délben elindult Szeveromorszk kikötőjéből. Ehhez a kötelékhez a Földközi-tengeren csatlakozik a Fekete-tengeri Flottához tartozó a Moszkva rakétahordozó cirkáló és az Ivan Bubnov tartályhajó.

Szergyukov szavai szerint a kitűzött feladatok végrehajtására 4 hadihajót, az Északi, a Fekete-tengeri és a Balti flotta 7 hajóját, 47 repülőgépet és 10 helikoptert jelöltek ki.

A tervek szerint három taktikai hadgyakorlaton tengeri és légi indítású, tényleges és imitációs lövészeteket tartanak. A kötelék hat ország 11 kikötőjében tesz látogatást, s 71 nap alatt 12 ezer mérföldet tesz meg.

Oroszország augusztus 17-én felújította nagy hatósugarú stratégiai légierejének jelenlétét is a világ különböző térségeiben. A légierő stratégiai bombázói ősz óta több mint 70 őrjárati bevetésen vettek részt, s ezalatt töltet nélküli 217 rakétát lőttek ki, illetve bombát dobtak le - közölte a légierő illetékese kedden Moszkvában.

A 80-as évek közepén az amerikai stratégiai légierő repüléseire válaszként a szovjet kormány döntése értelmében a szovjet légierő megkezdte őrjáratait az Egyesült Államok és Kanada határainak közelében: 1985 januárjától 1987 áprilisáig a Tu-95MSz típusú hadászati repülőgépek az Atlanti-óceán észak-nyugati részén, Kanada északi partjainál, Alaszka térségében és az Aleut-szigeteknél 16-24 órás őrjáratokat végeztek 1-3 levegőben való feltöltéssel.

A Szovjetunió széthullása után a légierő hadászati repülőgépeinek őrjáratai alkalomszerűvé váltak, a gépek távoli területekre csak ritkán értek el, s a levegőben való tankolás nélkül, legfeljebb 12 órán át voltak úton.

A repüléseket Vlagyimir Putyin elnök döntése nyomán idén augusztus 17-én újították fel azzal a céllal, hogy az orosz hadászati légierő jelen legyen az Oroszországi Föderáció számára stratégiailag fontos térségeken kívül is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS