2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Merkel: az EU széteséséhez vezethet a földközi-tengeri unió

2007. december 05. 18:34, utolsó frissítés: 18:34

Angela Merkel német kancellár szerint a Nicolas Sarkozy francia elnök által szorgalmazott földközi-tengeri unió hosszú távon az Európai Unió széteséséhez vezethet.

A kancellár asszony egy szerdán Berlinben rendezett Európa-politikai konferencián kifejtette: kétségei vannak a francia tervvel kapcsolatban. Szerinte az hosszú távon az EU központi elemeinek működését veszélyeztetheti, és nem kívánatos robbanóenergiákat szabadíthat fel.

Sarkozy tervei között szerepel egy új szervezet jövő évi megalapítása, amely a Földközi-tenger menti országokat tömörítené. A francia elnök már májusi hivatalba lépésekor is utalt arra: egyik fő törekvése a dél-európai országok és a Földközi-tenger térségében fekvő, Dél-Európával szomszédos államok közötti kapcsolatok, illetve együttműködés erősítése.

Német részről már akkor is fenntartásokkal fogadták ezeket a felvetéseket, egyben elutasították azt a közvetett francia indoklást, hogy mindez az unió és a kelet-európai térség közötti együttműködést ellensúlyozná. Utóbbit Párizs szerint elsősorban Németország szorgalmazza.

Merkel legújabb nyilatkozata közvetlenül azután hangzott el, hogy a francia államfő Algériában kijelentette: szeretné, ha országa és Algéria a földközi-tengeri unió motorjává válna.

Beszédében a német kancellár óva intett az olyan fejlődéstől amelynek keretében Franciaország egy földközi-tengeri, Németország pedig egy kelet-európai uniót építene ki. Merkel fontosnak nevezte az együttműködést mindkét régióval, de hangsúlyozta, hogy ez nem mehet a tagok közötti összetartás rovására, mert az a jelenlegi unió széteséséhez vezethet.

Ebből is kiindulva hangsúlyozta a német kancellár annak szükségességét, hogy a reformszerződés értelmében elhatározott új uniós tisztségeket, köztük az állam- és kormányfők tanácsa elnökének posztját, valamint a "külügyminiszteri" tisztséget a lehető legtekintélyesebb személy töltse be. Az előbbire szóba jöhető jelöltként Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfőt és Tony Blair volt brit miniszterelnököt említette.

Szavai szerint az elnök "kiegyensúlyozó" szerepet tölthetne be, míg a "külügyminiszter" legfőbb feladata az EU és a NATO biztonságpolitikájának összehangolása, illetve az ezzel foglalkozó intézmények együttműködésének javítása lenne. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS