2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tanúként hallgatták ki Malina Hedvig feltételezett támadóját

2007. december 05. 18:26, utolsó frissítés: 18:26

Tanúként hallgatták ki szerdán Szlovákia legfőbb ügyészségén Robert Bencit, akit a Nyitrán tavaly megvert magyar egyetemista a fantomkép alapján egyik támadójaként jelölt meg, s aki ellen egy másik tanú is a bűnösségét erősítő vallomást tett. A Benci lehetséges bűntársának fantomképe alapján beidézett másik személy nem jelent meg a szerdai kihallgatáson.

Malina Hedviget állítása szerint két bőrfejű tavaly augusztusban azért verte meg, mert magyarul beszélt. A rendőrség nem hisz a sértettnek, ellenkezőleg: azzal gyanúsítják, hogy panaszával félrevezette a hatóságot. Az ügyben most a legfőbb ügyész kinevezte külön csoport vizsgálódik, de még mindig nem a tetteseket keresi, hanem azt firtatja, vajon hiteles-e vagy sem Malina Hedvig panasza. A szerdai kihallgatáson arra voltak kíváncsiak, hogy Benci tagja-e vagy sem valamilyen szélsőséges csoportosulásnak.

A közel három órán át tartó kihallgatás után az ügyészség pozsonyi székházából - fejére húzott kapucnival - távozó tizenhét éves Benci egyetlen szóval sem válaszolt az utána loholó újságírók kérdésére. Arcát azonban a kamerák megmutatták, így ismét látható volt, a közte és a támadást követően közzétett fantomkép közti hasonlóság.

Annak ellenére, hogy szélsőséges tevékenysége miatt Robert Bencit a rendőrség egyszer már elmarasztalta, és hogy a lakóhelyén, Nyitrán azóta is nyilvánosan részt vesz a városban elhatalmasodó szélsőséges csoportok erőszakos akcióiban és erődemonstráló megmozdulásaiban, máig nem tekintik gyanúsítottnak.

Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica szerdán megerősítette: egy évnél hosszabb kérelmezés-sorozata után végre kedden hozzájárultak, hogy megtekinthesse a lány kihallgatásáról készült hat órás videofelvételt, melynek eddig csak két és fél órás időtartamú változatát bocsátották a rendelkezésére. A teljes anyagot még nem látta, de kíváncsi arra, vajon a felvétel ott lesznek-e azok a részek, amelyek bizonyítják, hogy a kihallgatáson Hedviggel kíméletlenül bántak.

Az MTI úgy tudja: Kvasnica a továbbiakban is ragaszkodik ahhoz, hogy az ügyben idézzék be Robert Fico miniszterelnököt, aki nyilvánosan kijelentette, hogy a Hedvig-ügy mögött a kormánya megbuktatásával kísérletező erők állnak. Kvasnica a hasonlóan nyilatkozó miniszterelnök-helyettes, Dusan Caplovic beidézéséhez is ragaszkodik.

Jana Tekelyová, a legfőbb ügyészség szóvivője a TASR szlovák hírügynökségnek szerdán mindössze annyit mondott: a legfőbb ügyész, Dobroslav Trnka majd csak az ügységi vizsgálat lezárása után nyilatkozik. A szóvivő szavaiból azonban kiderült, hogy a jövő héten is kihallgatnak majd két, a Hedvig elleni támadást tanúsítani szándékozó személyt. Ennek helyszíne - egyelőre érthetetlen okból - a Pozsonytól közel ötszáz, Nyitrától pedig a kis híján négyszáz kilométernyire fekvő Homonnán (Humenné), az ország keleti végében lesz, s hogy rajtuk kívül rendőrségi nyomozókat is beidéznek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS