2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szerbia szerint a koszovói albán fél nem szólalhat fel az ENSZ BT ülésén

2007. december 05. 10:42, utolsó frissítés: 10:42

Szerbia ENSZ-nagykövete arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy ne adjanak szót a koszovói vezetőknek a testület december 19-i, az elszakadásra törekvő szerb tartomány jövője szempontjából kulcsfontosságú ülésén - derült ki egy, a sajtóhoz eljutott levélből. A menetrend szerint ezen az ülésen tűzi napirendre a BT azt az összefoglaló jelentést, amelyet a szerb és a koszovói fél közötti tárgyalásokon közvetítő diplomatáknak december 10-ig kell benyújtaniuk az világszervezet főtitkárának.

A BT soros elnökségét ellátó olasz diplomatának küldött levélben Pavle Jevremovic, Szerbia ENSZ-nagykövete azt írta: a Koszovóra vonatkozó jelenlegi alkotmányos szabályok szerint Koszovó képviselője jelen lehet, de nem szólalhat fel a BT ülésein.

A túlnyomó többségben albán nemzetiségűek lakta Koszovó vezetői többször is kijelentették: miután a tárgyalások eredménytelenül értek véget, néhány hónapon belül - akár egyoldalúan is - kikiáltják Koszovó függetlenségét.


A NATO felkészült arra,

hogy reagáljon az esetleges erőszakra Koszovóban az elkövetkező hetekben - jelentette ki John Craddock, a NATO európai erőinek főparancsnoka kedden Washingtonban. A lehetőségek között szerepel, hogy a Koszovóban állomásozó 16 ezer főnyi NATO-erő létszámát szükség esetén gyorsan megnövelnék.

A NATO-erők együtt fognak működni a koszovói rendőrséggel, hogy felszámoljanak minden félkatonai csoportot, amely esetleg ellenőrzése alá akarná vonni a tartomány bizonyos területeit - ígérte a tábornok. Mint mondta, elkészítették a legkedvezőbb, de a legrosszabb forgatókönyvet is, amellyel a NATO-csapatoknak számolniuk kell.

A Koszovó jövőjéről folyó tárgyalások a szerb és koszovói vezetők között elakadtak, miközben vészesen közeleg a nagyhatalmak által a megegyezésre kijelölt december 10-i határidő. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS