2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EU: az orosz választási kampány nem felelt meg a nemzetközi normáknak

2007. december 05. 10:34, utolsó frissítés: 10:34

Az oroszországi törvényhozási választási kampány nem felelt meg a nemzetközi normáknak és kötelezettségvállalásoknak - állapította meg kedden az Európai Unió portugál elnöksége.

Az EU - olvasható a közleményben - "sajnálja, hogy sok jelentés érkezett és állítás hangzott el arról, hogy a médiát korlátozták, illetve az ellenzéki pártokat és a nem kormányzati szervezeteket zaklatták a választási kampány során és a választás napján".

Az EU ugyanakkor tudomásul vette a nem végleges választási eredményeket, és "üdvözli azt a tényt, hogy a választások rendben, szervezett módon folytak le". Az unió "reméli, hogy a vizsgálatok tisztázni fogják az állítások pontosságát".

Diplomáciai források szerint a portugál elnökségnek nem volt könnyű egyetértést kimunkálni a tagországok között az orosz választás megítélését illetően, miután a németek szerint az nem volt sem szabad, sem tisztességes, sem pedig demokratikus, ám Nicolas Sarkozy francia államfő telefonon gratulált Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a győzelemhez. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS