2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bush szerint Irán veszélyes volt, most is az, és veszélyes is marad

2007. december 05. 10:20, utolsó frissítés: 10:25

George Bush amerikai elnök leszögezte: az iráni atomprogram továbbra is veszélyt jelent, és a hétfőn ismertté vált amerikai hírszerző jelentés nem azt jelenti, hogy enyhülhet a Teheránra nehezedő diplomáciai nyomás.

Bush leszögezte: nyomást fog kifejteni annak érdekében, hogy Teherán állítsa le urándúsító programját. Előző napon hoztak nyilvánosságra részleteket abból a 16 amerikai hírszerző szervezet közös, úgynevezett nemzetbiztonsági értékeléséből, amely szerint Irán nemzetközi diplomáciai nyomásra 2003 őszén felhagyott atomfegyver-fejlesztési programjával.

Bush kedden kijelentette: a jelentés nem azt jelenti, hogy mindenki megnyugodhat és hátra lehet dőlni. Nagyon fontos, hogy a nemzetközi közösség felismerje:


veszélyt jelent a világra,

ha Irán birtokába jut azoknak az ismereteknek, amelyek atomfegyver előállításához szükségesek - szögezte le.

"Irán veszélyes volt, ma is veszélyes, és veszélyes lesz, ha megszerzi az atomfegyver előállításához szükséges ismereteket" - mondta Bush. Mint hangsúlyozta, Irán a múltban eltitkolta titkos programját, és ez a jövőben is megismétlődhet.

Az amerikai elnök kiemelte: az urándúsítás fontos lépés az atomfegyver gyártása felé vezető úton, és nem lehet kizárni, hogy Irán erre törekedhet. A jelentés megállapította ugyan, hogy Teherán leállította programját, de egyben fontos jelzés arra, hogy újrakezdheti azt - hangoztatta.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egy magas rangú tisztviselője az amerikai jelentésre reagálva kijelentette, hogy a hírszerzési dokumentum megerősíti a szervezet ellenőreinek eddigi megállapításait. A jelentés "megerősíti a NAÜ ellenőreinek a helyszíni ellenőrzések alapján az utóbbi néhány évben tett megállapításait, amelyek szerint


nincs konkrét bizonyíték arra,

hogy Irán atomfegyver előállításán dolgozna" - mondta a név nélkül nyilatkozó illetékes.

A dokumentum alátámasztja Mohammed el-Baradei NAÜ-igazgató nézetét arról, hogy nem fenyeget küszöbönálló veszély, és bőven van idő Teheránnal tárgyalásokat folytatni - tette hozzá.

Franciaország a szankciók fenntartása mellett foglalt állást a jelentés közzététele után. "Fenn kell tartanunk az Iránra nehezedő nyomást" - mondta Pascale Andreani francia külügyi szóvivő. Párizs támogat egy új ENSZ-határozatot, amely kényszerítő eszközöket fogalmaz meg Iránnal szemben amiatt, hogy Teherán nem hajlandó eleget tenni nemzetközi kötelezettségeinek - tette hozzá a szóvivő.

Európai biztonsági források szerint a jelentés alááshatja az amerikai héják pozícióját, és inkább az iráni kérdés politikai rendezése kerülhet előtérbe


a héják által szorgalmazott katonai megoldással szemben.

Teherán örömmel fogadta az amerikai jelentést, amely szerinte igazolja azt a régóta hangoztatott állítását, hogy nukleáris programja mindig is békés célú volt, és soha nem törekedett atombomba előállítására. "Azok az országok, amelyeknek korábban kétségeik voltak (az iráni atomprogrammal kapcsolatban), most a realitásoknak megfelelően megváltoztatják nézeteiket" - mondta Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter az amerikai jelentésre reagálva.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter azonban leszögezte: az izraeli hírszerzés továbbra is úgy véli, hogy Irán atomfegyver előállításán munkálkodik. "Igaz, hogy 2003-ban Irán felfüggesztette atomfegyver-fejlesztési programját, ám véleményünk szerint Teherán azóta felújította a programot" - mondta a miniszter a katonai rádióban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS