2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két püspököt szentelt fel Kína a Vatikán jóváhagyásával

2007. december 04. 14:03, utolsó frissítés: 14:03

Felszentelte kedden a hivatalos kínai katolikus egyház a déli kantoni (Guangzhou) egyházmegye Vatikán által jóváhagyott új püspökét, alig néhány nappal azután, hogy a közép-kínai Jicsangban (Yichang) is egy szentszék által elfogadott püspök foglalhatta el hivatalát.

Kan Csün-csin (Gan Junqiu) keddi és Lu Suo-vang (Lu Shouwang) múlt pénteki beiktatása újabb jele a Vatikán és Peking közötti viszony javulásának.

A vallási hírekre specializálódott AsiaNews hírügynökség szerint Kan kinevezése már tavaly novemberben megtörtént - nem sokkal azután a pápa is jóváhagyta a döntést - és felszentelése nyilvános hűségesküje miatt húzódott. Az AsiaNews ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az új kantoni püspök jó kapcsolatokat ápol Pekinggel, amely részt vállalt a hívők előtt februárban újra megnyitott kantoni Szent Szív székesegyház restaurálásában.

Kínában vatikáni adatok szerint mintegy 8-12 millió katolikus él, akiknek egy része a hivatalos kínai egyházhoz, másik része viszont a Rómát követő, jelenleg illegalitásban lévő egyházhoz hű. Utóbbiaknak mintegy száz, többségében idős püspöke van. (MTI/Reuters/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS