2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Irán már 2003-ban felhagyott az atomfegyver fejlesztésével

2007. december 04. 10:50, utolsó frissítés: 10:50

Irán nemzetközi diplomáciai nyomásra már 2003 őszén felhagyott atomfegyver-fejlesztési programjával - derült ki egy hétfőn Washingtonban nyilvánosságra került titkos hírszerzési dokumentumból. Teherán ennek ellenére folytatja az urándúsítást, és az amerikai információk szerint képes lehet arra, hogy 2010-ig, vagy 2015-ig saját atomfegyvert fejlesszen ki.

Az amerikai felderítés egy magas rangú tisztségviselője elmondta: az Egyesült Államok két éve, 2005-ben még meg volt győződve arról, hogy Iránnak eltökélt szándéka az atomfegyver előállítása, és folytatja is az erre irányuló programot. A mostani új információ viszont arra utal, hogy Teherán engedett a diplomáciai nyomásnak - tette hozzá a névtelenséget kérő szakértő.

"Teheránnak az a döntése, hogy leállítja nukleáris fegyver-programját, arra enged következtetni, hogy kevésbé eltökélt az atomfegyver kifejlesztését illetően, mint azt 2005 óta gondoltuk" - tartalmazza a titkos dokumentum hétfőn közzétett kivonata.

Amerikai tisztségviselők szerint az új információ azt sugallja, hogy diplomáciai eszközökkel sikerült megfékezni Irán nukleáris törekvéseit.

A Perzsa-öböl menti országok csúcstalálkozóján Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök a washingtoni bejelentéssel közel egy időben, de arra külön nem utalva leszögezte, hogy "az iráni atomdosszié le van zárva... a nukleáris ügy véget ért". Közölte, hogy Irán folytatja programját "a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szabályai és döntései keretén belül". Mint mondta, az ENSZ Biztonsági Tanácsában országa ellen hozott szankciók "hamis információkon alapultak".

"A NAÜ vizsgálatai és közleményei az bizonyítják, hogy Irán a törvényes úton halad saját nukleáris programja fejlesztésében... bebizonyosodott, hogy Irán álláspontja törvényes és igazságos" - jelentette ki. "Nem tartunk a fenyegetésektől... felkészültünk minden eshetőségre és körülményre" - mondta Ahmadinezsád Dohában.

A washingtoni Fehár Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója szerint a dokumentum nem jelenti azt, hogy a kormányzat eltúlozta volna az Irán jelentette veszélyt. A titkosszolgálat megállapításai azt mutatják, "joggal aggódtunk" - mondta Stephen Hadley helyi idő szerint hétfőn újságírók előtt Washingtonban.

Amellett, hogy a dokumentumban az áll, hogy Irán leállította atomprogramját, a jelentésből Teherán nukleáris törekvéseire is fény derül - mondta Hadley, hozzáfűzve, hogy éppen ezért nincs szó arról, hogy George Bush elnök eltúlozta volna annak veszélyét, hogy Irán atomfegyverre tesz szert. (MTI/AFP, MTI/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS